Selçuk Redüktör'ün sonlu elemanlar yöntemi ile gerilme analizi
Stress analyses of Selçuk Reducer with finite element method
- Tez No: 127290
- Danışmanlar: PROF. DR. KOZI KAZIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Selçuk Redüktör, Dalgalı Dişliler, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Gerilme Analizi, Selçuk reducer, Harmonic gear, Finite Element Method, Stres Analysis V
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Günümüzde insanoğlu kaynakların kısıtlı olması ve ekonomiklik nedeniyle, yeni bir ürün elde etmek için elindeki imkanları en etkin ve en verimli şekilde kullanma çabası içindedir. Önceleri yeni bir ürünün imalatı için deneyerek bulma metodundan yararlanılır ve en uygun ürün elde edilinceye kadar malzeme, işçilik, zaman, maliyet v.b. kaynaklarda önemli kayıplara neden olurdu. Artık imalatçılar imal edilecek her yeni ürün için minimum kaynak ve maliyet ile en iyi sonucu elde etmeye çalışmaktadırlar. Günümüzde CAD (Computer Aided Design) ve CAE (Computer Aided Engineering) bilgisayar programlarının geliştirilip; yaygın kullanımı ile ürünün imalatına başlamadan önce sahip olunan kaynaklarla yapılabileceklerin sanal ortamda incelenmesi imkanı doğmuştur. CAE programlarının büyük bir çoğunluğu Sonlu Elemanlar Yöntemi 'ni kullanarak çeşitli analizler yapabilmektedir. Böylece imal edilmesi planlanan yeni ürünü eldeki girdilerle bilgisayar ortamında bütün yönleriyle inceleyip; analiz edebilir ve bu sayede malzeme, zaman, işçilik, maliyet gibi hususlarda önemli ölçüde tasarruf sağlamış oluruz. Bu çalışmada Prof.Dr.Kozi Kazman tarafından geliştirilen Selçuk Redüktörünün Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) ile gerilme analizi yapılmaya çalışılmıştır. Selçuk Redüktörünün ve analizinin anlaşılabilmesi için genel dişli mekanizmaları, evolvent profili, dalgalı dişliler gibi konular anlatılmıştır. SEY'in (Sonlu Elemanlar Yöntemi) gerilme analizi incelenmiş ve Selçuk Redüktörünün Ansys'te modellenmesi konusunda yapılan tüm çalışmalar ayrıntılarıyla verilmiştir. Ayrıca Sonlu Elemanlar Yöntemi'nde temas olayı teorisine kısaca değinilmiştir. Yapılan analizlerin sonuçlan ayrıntılı olarak incelenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Today because of limited sources and economy, in order to get a new product man endeavors by using avaiable opportunities most fruitfully and effectively. Previously“trial and error”method was preferred for manifacturing a new designed production and it caused waste of material, man power, time and cost until getting most proper production. Now, manufacturers try to get the best product output with minimum source and cost for any newly designed product. Today computer programs as“Computer Aided Design”(CAD) ve“Computer Aided Engineering”(CAE) are improved and used widespread so people have chance to analyse what can be done with existing sources in virtual environment. Majority of CAE programs use "Finite Element Analysis Method and can do various analysis. So new product which is planned to be manufactured can be examined and analysed in detail and then we can save on material, man power, time and cost In this study, strain analysis of Selçuk Reducer which is improved by Prof.Dr.Kozi KAZIHAN is performed by using Finite Element Method. In order to introduce Selçuk Reducer and explain it' s analysis as gear mechanisms, evolvent profile, harmonic drives are also described. FEM's (Finite Element Method) strain anlysis is examined and all studies of Selçuk Reductor's modelling in Ansys are given in detail. And also contact theori of Finite Element Method is explained briefly. Results of the performed analysis are examined in detail and discussed.