Yeni tip dişli mekanizma Selçuk Redüktör'ün kinematik analizi
Kinematic analysis of a new type gear mechanism 'Selçuk Redüktör'
- Tez No: 127289
- Danışmanlar: PROF. DR. KOZI KAZIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Selçuk Reduktör - Dişli Çark Mekanizmaları - Kinematik Analiz, Selçuk Reducer - Gear Trains - Kinematic Analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek çevrim oram, yüksek tork taşıma kapasitesi, küçük hacim ve ağırlık dalgalı dişli mekanizmalarının klasik dişli mekanizmalar göre avantajlarıdır. 8u mekanizmalar, 50 yıldan beri bilinmesine rağmen, endüstride yaygın kullanım alam bulamamıştır. Bunun sebebi, dalgalı dişli mekanizmalarda kullanılan esnek çarkın üretimindeki zorluklar ve maliyetinin yüksek olmasıdır. Esnek çark kullanılmayan yeni tip dalgalı dişli mekanizması, Kozı KAZMAN tarafından Türkiye'de geliştirilmiştir. Bu mekanizmada evolvent profilli dişli imalatının üstünlükleri ile dalgalı dişli mekanizmaların avantajları birleştirilerek kullanılmıştır. Bu yeni tip dalgalı dişli mekanizma, Selçuk Reduktör olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmada bilgisayar ortamında Selçuk Reduktör'ün çeşitli kinematik modelleri geliştirilmiştir. Bu modeller üzerinde Selçuk Reduktör'ün kinematik özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, çarkların hareket özellikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT High reduction ratios, high torque handling capacity, small physical volume and weight, are the advantages of harmonic drive mechanisms with respect to classical gear mechanisms. However this mechanisms are known for SO years, they are not used widely in machine industry. The reason of this; usage of flexspline which has high costs and production difficulties. A new type of harmonic drive mechanisms without flexspline are developed by Kozi KAZIHANOV in Turkey. Advantages of harmonic drive mechanism and involute profile gear manufacturing are used in this new mechanisms. A new type of this harmonic drive mechanism is also called“Selçuk Redûktör”. In this study, several kinematic models of Selçuk Reduktor have been developed in computer media. On this models, the kinematic properties of Selçuk Redûktör have been investigated and movement parameters of the gears have been studied.