Bazı sıvı geçiş metal ve alaşımlarının yapısı ve atomik taşınım özellikleri
Structure and atomic transport properties of some liquid transition metals
- Tez No: 127302
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADAN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Statik yapı faktörü, Çift dağılım fonksiyonu, Sıvı geçiş metalleri, Atomik taşınım özellikleri, Entropi, Static structure factor, Pair distribution function, Liquid transition metals, Atomic transport properties, Entropy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
IV ÖZET Sıvı soy metallerin yapısının ve fiziksel özelliklerinin anlaşılması için yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada soy metallerin sıvı haldeki yapısı ve bazı termodinamik ve atomik taşınım özellikleri Fiolhais ve diğerleri tarafından geliştirilen bir yerel sözde - potansiyel kullanılarak hesaplanmış ve elde edilen sonuçlar mevcut deneysel verilerle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sıvı geçiş metallerinin yapısını açıklayabilmek için yapılan çalışmalar kısaca gözden geçirilmiştir. Mevcut bilgimize göre bugüne kadar sıvı Cu, Ag ve Au için Fiolhais sözde - potansiyeli kullanılarak çift dağılım fonksiyonları ve yapı faktörleri hesaplanmamıştır. Bu çalışmada sıvı bakır, gümüş ve altın için Fiolhais sözde -potansiyelleri ve Ashcroft boş küre potansiyelleri hesaplanmıştır. Basit sıvı metaller için geçerliliği ispatlanmış olan hibritleştirilmiş ortalama küresel yaklaşım (HMSA) kullanılarak sıvı bakır, gümüş ve altının çift dağılım fonksiyonları ve statik yapı faktörleri hesaplanmıştır. Elde edilen çift dağılım fonksiyonları yardımıyla bu geçiş metallerinin termodinamik özelliklerinden olan toplam entropileri, fazla entropileri ve izotermal sıkıştırılabilirlik katsayıları; atomik taşınım özelliklerinden olan difüzyon katsayısı, viskozite katsayısı ve yüzey gerilimleri hesaplanmıştır. Aynı zamanda Ag39.8Cu6o.2 sıvı metal alaşımı için Fiolhais potansiyelleri hesaplanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Fiolhais sözde - potansiyelinin ve HMSA yaklaşımının sıvı geçiş metallerin yapısını açıklamada kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There have been numerous works aiming to understand the structure and various physical properties of liquid noble metals and their alloys. In this study, some thermodynamic and atomic transport properties of noble metals in the liquid state are calculated using a local pseudopotential developed by Fiolhais et. al. and the results are examined in comparison with available experimental data. Studies to determine the structure of liquid transition metals are reviewed briefly. To our current knowledge, pair distribution functions and structure factors of liquid Cu, Ag and Au haven't been calculated using Fiolhais pseudopotential. In this study, Fiolhais pseudopotentials and Ashcroft's empty core potentials are calculated for liquid copper, silver and gold. Pair distribution functions and static structure factors of liquid Cu, Ag and Au are calculated using hybridized mean spherical approximation (HMSA) of which validity is proved for simple liquid metals. Total entropies, excess entropies and isothermal compressibilities, which are some of thermodynamic properties, and diffusion coefficients, viscosity coefficients and surface tensions,which are some of atomic transport properties of these liquid transition metals, are calculated via obtained pair distribution functions. Fiolhais pseudopotentials of Ag39.8Cu6o.2 liquid metal alloy are also calculated. Evaluations showed that, Fiolhais pseudopotential and HMSA theory can be used to determine the structure of liquid transition metals.