Ihlara vadisi civarındaki traverten oluşumları ve tektonik önemleri
Travertine formation around of Ihlara valley and tectonic importance
- Tez No: 127301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALTUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ihlara Vadisi, traverten, çatlak, sıcak su, Ihlara Valley, travertine, fracture, hot water
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada Orta Anadolu'da, Aksaray ili sınırlan içerisindeki Ihlara Vadisi ve çevresinde oluşumlarını sürdüren traverten kütleleri incelenmiş ve bunların tektonik elemanlarla olan ilişkileri ortaya konmuştur. Bu amaçla bölgedeki traverten kütlelerinin morfolojileri ve içerdikleri tektonik yapılar ayrıntılı çalışılarak, bölgedeki kırık sistemleriyle birlikte çeşitli ölçekteki plan ve jeolojik haritalara işlenmiştir. Çok sayıda sıcaksu kaynağının bulunduğu Ihlara Vadisi ve çevresinde aktif ve aktif olmayan traverten kütleleri görülmektedir. Farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda traverten kütlelerinin aktif faylarla olan ilişkileri ortaya konulmasına rağmen, çalışma alanında aktif fayların varlığını gösteren yeterli arazi verisi yoktur. Dolayısıyla traverten oluşumunda önemli rol oynayan yapısal elemanların oluşum ve gelişimlerinin faylanma ile değil, bölgedeki volkanik faaliyet ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bölgedeki travertenler morfolojilerine göre çatlak sırtı tipi travertenler, aşınmış traverten tabakaları ve teras tipi travertenler olmak üzere 3 farklı tipte görülmektedir. Sırt tipi travertenler yapısal elemanlar boyunca oluşup gelişirken, aşınmış traverten tabakaları ve teras tipi travertenlerin yapısal unsurlarla doğrudan ilişkisi yoktur. Çalışma alanındaki teras tipi travertenler sırt tipi travertenlerin kanatlarında küçük ölçekte oluşmaktadırlar. Aşınmış traverten tabakaları ise travertenlere temel kaya olan tüfler üzerinde bulunurlar ve bu kütlelerde düzensiz çatlaklar gelişmiştir. Sırt tipi travertenler, temel kaya olan tüfierde bulunan ancak derinlere nüfuz eden çatlakların üzerinde oluşmaktadırlar ve tipik bir sırt tipi travertenin bütün özelliklerini göstermektedirler. Çalışma alanındaki travertenlerde görülen morfolojik ve yapısal özellikler diğer traverten kütlelerinde görülen özellikler ile benzerlik sunduğundan, bunlar bölgeden bölgeye değişen özellikler olmayıp travertenlerin ortak özellikleridir. Günümüzdeki aktif travertenleri, mevcut açık çatlakları kullanarak yüzeye çıkan sıcak sular oluşturmaktadır. Ancak çatlaklar günümüzde gelişimleriniVII sürdürmedikleri için mevcut açıklık traverten tarafından tıkanacak ve sıcak sular başka çıkış yolları boyunca yüzeye çıkacaktır. Bu durum da bölgedeki kaynakların zaman içinde yer değiştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT In this thesis, travertine masses which have been depositing in the Ihlara Valley (Aksaray, Central Anatolia) were studied and the relationship between travertine deposition and tectonic structures was investigated. For this purpose, morphology of travertine masses and structural features were studied in detail and mapped at various scales. Active and inactive travertine masses exist around Dilara Valley where a lot of hot springs emerge from fissures. Although the relationship between active faulting and travertine deposition was well-established in other tectonically active areas, there is no enough evidence to show that the travertine deposition is related to active faulting in the study area. Thus, the development of fractures which play an important role on travertine deposition is attributed to the volcanic activity in the study area. There are three types of travertine morphology in the study area. These are: (1) fissure-ridge travertines, (2) eroded-sheet travertines and (3) terraced-mound travertines. While fissure-ridge travertines are formed and developed along structural elements, eroded-sheet and terraced-mound travertines have not a direct relation with structural elements. Terraced-mound travertines are formed on wings of fissure-ridges at small scales. Eroded-sheet travertines are placed on volcanic tuffs which are the bedrocks for travertines and they contain nonsystematic joints. Fissure-ridge travertines are formed along deep-seated fractures in tuffs and show common properties of other fissure-ridge travertines. The similar morphological and structural features of travertines in the study area and other studied travertine masses indicate that these features are common in all travertine masses and do not change from region to region. Active travertines are deposited from hot water that rises to surface along open fractures. However, since the fracture is not dilated anymore, existing gap will be blocked by travertine and hot water will follow other conduits to rise upIX to the surface. This observation indicates that locations of hot springs may migrate in time in the study area.