Alt yüzeyi eksenel hareketli yatay paralel iki levha arasında geçici rejimde laminer akışın sayısal ısıl incelemesi
Numerical analysis of unsteady laminar heat transfer anf fluid flow between two horizontal parallel plates with an axially moving bottom plate
- Tez No: 127356
- Danışmanlar: PROF. DR. L. BERRİN ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laminar Flow, Fully Developed Flow Between Two Paralel Plates, Moving Wall Heat Transfer
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sabit cidar sıcaklığına sahip iki paralel levha arasında süreksiz rejimde akış, analitik ve sayısal olarak incelenmiştir. Çözümler sonlu hacim yöntemiyle SIMPLE algoritması kullanılarak elde edilmiştir. Çözümlerin bulunması için bir FORTRAN programı yazılmıştır. Akışkan sıkıştırılamaz ve akış laminer olarak kabul edilmiş ve Re sayısının 100, 500 ve 1000 değerleri için : 1. Levhalar hareketsiz ve akışkanın kanal giriş hızı tam gelişmiş parabolik hız profili alınarak çözüm yapılmıştır. Yazılan bilgisayar programı literatürdeki sonuçlarla test edilerek kontrol edilmiş ve programın doğruluğu ispatlanmıştır. Elde edilen sonuçlar yorumlanmış ve analitik çözümlerle karşılaştırılmıştır. 2. Alt levhanın akışkanın akış yönünde hareket etmesi durumunda, kanal giriş hızı uniform alınarak çözüm yapılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. 3. Alt levhanın akışkanın akış yönüne ters yönde hareket etmesi durumunda, kanal giriş hızı uniform alınarak çözüm yapılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Laminer Akış, İki Paralel Levha Arasından Tam Gelişmiş Akış, Hareketli Levha Isı Transferi
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, flow between two parallel plates which have uniform wall temperature in transient flow are examined analiticaly and numerically. Solutions are extracted by using SIMPLE algorithm with finite difference method. Solutions are found by using FORTRAN. Fluid is expected incompressible and flow is expected laminar. Following solutions are carried out for Reynolds Numbers values 100, 500 and 1000. 1. Solutions are carried out for position when walls of plates are accepting motionless and channel entrance velocity is accepting fully developed and parabolic. Computer Programme which is written by using FORTRAN is examinated with results in literature and proved its accuracy. Then results are interpreted and this results are colleted with analitical results. 2. Solutions are carried out for position when under wall of plates is moving same direction with fluid and channel entrance velocity is accepting uniform and results are interpreted. 3. Solutions are carried out for position when under wall of plates is opposite direction with fluid and channel entrance velocity is accepting uniform and results are interpreted.