İlköğretim 6. sınıf fen bilgisi dersinin Dunn ve Dunn öğrenme stili modeli kullanılarak öğretilmesinin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve bilimsel süreç becerileri üzerine etkisi
Effects of teaching 6th grade secondary school science lesson on students' attitudes, achievements and science process skills by using Dunn and Dunn learning styles model
- Tez No: 158989
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AYDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dunn ve Dunn Öğrenme Stili, Fen Eğitimi, Öğrenme Stili, Bitkisel Dokular, Hücre, Dunn and Dunn Learning Style, Science Education, Learning Style, Vegetal Tissues, Cell
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bireyler bazı yeteneklerle donatılmış olarak doğduğu gibi, yaşadığı hayat süresince bulunduğu çevreye göre pek çok bilgiyi öğrenir ve yeteneklerini geliştirirler. Bireyde düşünme yeteneğinin olması, var olan bilgiyi öğrenmesini ve yeni bilgiler üretmesini sağlar. Bilgilerin kazanımın! ve öğrenilmesi okullarda gerçekleştiği gibi okul dışı ortamlarda da gerçekleşebilir. Fakat bireyin bu bilgileri kazanmasında okul öğrenmelerinin ve dolayısıyla eğitim-öğretim sürecinin göz ardı edilmemesi gerekir. Öğrencilerin öğrenmesinde öğrenme tercihleri çok önemli bir yere sahiptir. Öğrencilere öğrenme tercihlerine göre eğitim verildiğinde başarı ve tutumlarında önemli oranda artışlar gözlenmektedir. Bu araştırmada, öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecinde tercihlerinin göz önüne alındığında etkili bir eğitim gerçekleştirildiği gerçeğinden hareketle, Dunn ve Dunn Öğrenme Stili Modeli kullanılarak öğrencilerin akademik başarı, tutum ve bilimsel süreç becerileri artırılmaya çalışılmıştır.Uygulama, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersindeki“hücre”ve“bitkisel dokular”konusunun öğretiminde gerçekleştirilmiştir, öğrencilerin dersteki akademik başarılan, fen bilgisi dersine karşı tutumları ve bilimsel süreç becerileri araştırılarak geleneksel öğrenme yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma, öntest-sontest uygulamalı kontrol ve deney gruplu desen olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2005-2006 eğitim-öğretim yılı güz (I) döneminde Ankara Alparslan İlköğretim Okulunda öğrenim gören 6-A ve 6-B şubelerindeki öğrenciler üzerinde uygulanmıştır. Öğrenci özellikleri açısından, her iki grubun denk olduğu çalışmaya, deney (n=31) ve kontrol (n=30) gruplarından toplam 61 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, deney grubunda, Dunn ve Dunn Öğrenme Stili Modeli'ne göre ders izlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğrenme yöntemlerine göre ders işlenmiştir. Araştırmanın alan çalışması, öntest ve sontestlerin uygulanma süreleri ile birlikte 8 hafta sürmüştür. Araştırma hipotezlerini test etmek için, veri toplama araçlarından elde edilen nicel veriler kullanılmıştır. Nicel veriler; SPSS istatistik programında yer alan bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi, frekans ve yüzde analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan nicel analizler sonucunda, Dunn ve Dunn Öğrenme Stili Modeli'ne göre yapılan fen eğitiminin, öğrencilerin; a. Akademik başarı düzeylerini artırdığı, b. Fen Bilgisi dersine karşı tutumlarmı geliştirdiği, c. Bilimsel süreç becerilerini artırdığı, Sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to being bora with some abilities, throughout their lives individuals learn lots of informations according to their environments and they develop their abilities. Individual's having thinking ability helps to learn information that exists and get new informations. Obtaining and learning informations is made at schools. Besides, it can become some places except of schools. But learning these informations thanks to schools and education-instructions period must not be ignored. In students' learning, learning preference has got very important place. When students are educated according to their preferences, there successes and skills significantly increase. In this research, when an efficient education was carried out by being thought students' preferences throughout leammg-teaching period, students' academic achievement, attitudes and scientific period skills were tried to develop- increase by being used Dunn and Dunn Learning Style. Practice was carried out at primary school, 6. class students' science education, about the subjects“Cell”and“Vegetal Tissues”. Students' academic achievements in their lessons, attitudes towards science education and scientific period skills were researched and they were compared with traditional learning. Research on first test- last test practices was done by getting control and experiment groups. In 2005-2006 educational-instructional year (I. Term), research was done to class 6-A and class 6-B students in Ankara Alparslan Primary School. With regards to students' specialities, both groups were equal, totally 61 students (experiment group = 31/ control groups =30) joined in this study. Whereas Dunn and Dunn Learning Style is used in experiment group, lessons were taught according to traditional learning in control group. Branch study of this research, with first test- last test lasted 8 weeks. In order to test hypothesis of the research, quantitative informations that obtained some particular tools. By being practiced for dependent and independent groups which placed in SPSS statistics program“t”test, frequency, percent analysis quantitative informations were evaluated. As a result of this quantitative analysis' s. Science education which are taught according to Dunn and Dunn Learning Style, students; A. Academically success levels increase, B. Attitudes towards science education develop, C. Scientific period skills increase.