Hizmet öncesi öğretmenlerin web tabanlı öğrenme meteryalinin kullanılabilirliği ve etkililiği hakkındaki görüşleri
Pre-service teachers' opinions about the usability and effectiveness of a supportive web-based learning material
  1. Tez No: 148536
  2. Yazar: SERKAN ŞENDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web Based Distance Learning, Online Learning Environment, Web Based Instruction, Web Based Training
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ill ÖZET HİZMET ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN WEB TABANLI ÖĞRENME MATERYALİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ VE ETKİLİLİĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ Serkan ŞEND AĞ Süleyman Denıirel Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 60 sayfa, Nisan 2003 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Soner YILDIRIM Son yıllarda İnternet ve web teknolojilerindeki gelişmeler, eğitimcileri, İnternet' in esnek yapısından yararlanma arayışlarına götürmektedir. Web tabanlı eğitim ile ilgili dünya da ve ülkemizde birçok çalışma yapılmaktadır. Mevcut durum, bazı olumsuzluklarıyla birlikte İnternet ortamının ne kadar çekici olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Araştırmacılar olumsuzlukları en aza indirgeyerek, İnternet' in bu kendine özgü doğasından faydalanmanın yollarını aramalıdır. Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesinde, öğrencilerin eğitimlerinin ikinci yılında almak zorunda oldukları Gelişim ve Öğrenme dersi Bilgiyi İşleme Kuramı ünitesi ile ilgili, öğrencilerin sınıf içi öğrenmelerini desteklemek ve pekiştirmek amacıyla web tabanlı bir öğrenme materyali tasarlanmış, uygulanmış ve materyalin kullanılabilirliği ve etkililiği hakkında öğrenci görüşleri alınmıştır. Araştırma kapsamına 2003-2004 öğretim yılının ilk yarıyılında Gelişim ve Öğrenme dersini alan Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Okulöncesi Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi, Beden Eğitimi ve Müzik Eğitimi birinci ve ikinci öğretim öğrencileri alınmıştır. İlgili ünitenin sınıf içi öğrenme sürecinin başlamasıyla materyalin kullanımı, dersin öğreticileri tarafından teşvik edilmiştir. Araştırmada öğrenci görüşlerini almak üzere 21 maddeden oluşan bir anket geliştirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda öğrenci görüşlerinin frekans ve yüzde dağılımları incelenmiştir. Bunun yanında öğrencilerin cinsiyetleri, öğretim türleri ve bölümlerine bağlı olarak görüşleri arasında anlamlı farkların olup olmadığına bulmak amacıyla t-testi ve ilişkisiz örneklem varyans analizi yapılmış; elde edilen sonuçlar.05 anlamlılık düzeyinde incelenmiştir. Araştırma sonunda, öğrencilerin büyük çoğunluğunun görüşü, hazırlanan bu materyalin kullanılabilir ve etkili olduğu yönünde ortaya çıkmıştır. Materyalin kullanılabilirliği ile ilgili öğrenci görüşlerinde Okulöncesi ve Beden Eğitimi, Okulöncesi ve Türkçe Eğitimi, Okulöncesi ve Sınıf Öğretmenliği bölümleri arasında anlamlı farklar bulunurken; cinsiyet ve öğretim türüne bağlı olarak anlamlı farklar bulunamamıştır. Materyalin etkililiğine ilişkin öğrenci görüşlerinde öğrencilerin cinsiyetleri, öğretim türleri ve bölümleri arasında anlamlı farklar bulunamamıştır. Anahtar Kelimler: Web Tabanlı Uzaktan Öğrenme, Çevrimiçi Öğrenme Çevreleri, Web Tabanlı Öğretim, Web Tabanlı Kurumsal Eğitim.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PRE-SERVICE TEACHERS' OPINIONS ABOUT THE USABILITY AND EFFECTIVENESS OF A SUPPORTIVE WEB-BASED LEARNING MATERIAL Serkan ŞENDA? Süleyman Demirel Universty, Department of Educational Sciences Master Thesis, 60 pages, Nisan 2003 Supervising Professor: Assistant Prof. Soner YILDIRIM In recent years, noticeable developments in the internet based technologies have motivated educators to maximize the use of the Internet for education. Thus, there is a number of studies conducted on web based training in Turkey and all around the world. The present status of the internet clearly indicates that the use of the internet is still appealing for many people, despite of its limitations. Consequently, researchers are in the effort of minimizing the disadvantages of the Internet use to benefit from what the internet offers for education. In this study, a web based support material for a required teaching credential course entitled“Gelişim ve Öğrenme”was designed and developed in order to support students' classroom instructions in Burdur Faculty of Education, Süleyman Demirel University. Opinions of students were obtained to examine the effectiveness and usability of the material and the study included students of the following departments in the 2003-04 academic year, fall semester:“Classroom Teachers”,“Preschool Education”,“Turkish Language Education”,“Social Science Education”,“Science Education”,“Physical Education”, and“Music Education”. For this study, a likert-type questionnaire with 25 items was developed to obtain students' perceptions. First, a descriptive analysis was conducted to calculate means and percentages for each item of the questionnaire. In order to test differences among students' perceptions regarding to their department, gender, and type of program, a t-test and independent samples ANOVA were used. For these analyses, confidence interval was set as.05. Most students indicated that they found the material effective and usable. Results revealed that there were significant differences in students' opinions regarding to the usability of the material between Preschool Education and Physical Education, Turkish Language Education, Classroom Teacher departments, although there were not any significant differences in students' opinions regarding to their gender and type of program. In respect to the effectiveness of the material, there were no significant differences in students' opinions based on their gender, type of program, and departments.