İlköğretim fen bilgisi öğrencilerinin formal operasyon dönem yeteneklerini belirlemeye yönelik öğretim etkinlikleri geliştirme (özel durum çalışması)
Developing teaching activities for determining the cognitive levels of the middle school students: A case study
- Tez No: 127413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Formal operasyon dönemi, İlköğretim fen bilgisi, Etkinlik geliştirme VI, Formal operation stages, Middle school science, Activity development VII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Bu çalışma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin sahip oldukları formal operasyon döneminin özelliklerini belirlemek ve bu özellikleri hazırlanan etkinlikler yolu ile geliştirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada, ilköğretim fizik, kimya ve biyoloji konularından üç konu ile ilgili, ön test-son test etkinleri ve öğretmen rehber materyalleri geliştirilmiş, uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada, araştırmacı öğretmen yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda formal operasyon dönem özelliklerini ölçebilecek, belirleyici ön test etkinlikleri, geliştirmeye yönelik rehber materyaller ve değerlendirici son test etkinleri geliştirilip, Trabzon ve Rize ilinde çeşitli ilköğretim okullarında görev yapan 11 fen bilgisi öğretmenine incelettirilmiş, materyaller hakkında görüşleri alınmıştır. Bu yolla geliştirilen materyaller, araştırmacının kendi sınıflarında 2001-2002 öğretim yılında uygulanmıştır. Biyoloji etkinliklerinde ön test ve son test öğrenci özelliklerini karşılaştırdığımızda, korelasyonel düşünme, olasılıklı düşünme, oranlı düşünme ve değişkenleri belirleme yeteneklerinde anlamlı artış görülürken, kombinezonlu düşünme yeteneğinde anlamlı bir gelişme olmamıştır. Kimya ve fizik etkinliklerinde formal operasyon dönemin bütün özellikleri gelişmiştir. Geliştirilen etkinlerin uygulanması sonucunda, öğrencilerin formal operasyon özelliklerinde pozitif yönde artış olduğu sonucuna varılmıştır. Olasılıklı ve korelasyonel düşünmede gelişim sağlanırken, özellikle kombinezonlu düşünmenin gelişiminin uzun süre aldığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin soyut fen bilgisi kavramlarını etkili anlayabilmeleri için, fen bilgisi müfredatının konularını kapsayan daha çok sayıda formal operasyon Özelliklerine uygun etkinliklerin geliştirilmesi ve bu etkinliklerin uzun süreli olarak uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu etkinliklerin fen bilgisi derslerinde uygulanabilmesi için, öncelikle fen bilgisi öğretmenlerinin bilişsel gelişim basamakları, formal operasyon dönem özellikleri ve bu basamaklar doğrultusunda etkinlik hazırlama hakkında bilgilendirilmeleri gerektiğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Developing Teaching Activities for Determining the Cognitive Levels of the Middle School Students: A Case Study This study aims to determine the middle school students' cognitive levels and develop activities in order to increase these levels. Teaching activities related to physics, chemistry and biology subjects of the combined science curriculum at middle school levels were developed, implemented and evaluated. In this study, an action research approach is used. Teaching materials were developed and examined by eleven science teachers, work at middle schools in Trabzon and Rize. The researcher implemented these materials during 2001-2002 academic years at her science classroom. When we compare the results of the biology pre-tests and post-tests, it is found that there were significant Increases In correlational, proportional, prepositional thinking and determining variables, however there were not any change on the combinational thinking. In chemistry and physics, all the characteristics of the formal operation were increased. It is concluded that the characteristics of the students' formal operational levels were increased positively at the end of the implementation of the activities. The most increases were observed in the prepositional and correlational thinking. However, especially combinational thinking did not develop in a short time. In order to motivate students to think about and to understand abstract concepts in science, many activities suitable for the formal operational level should be developed and implemented for a period of long time. In order to implement this new teaching approach in the science lessons, firstly teachers should be aware of the cognitive domain and characteristics of the formal operational levels and they also should learn preparing materials suitable for the characteristics of cognitive domains.