İlköğretim öğrencilerinin fen bilgisi konularındaki zihinsel gelişim düzeyleri ile sahip oldukları profiller arasındaki ilişkilerin tespiti
Determination of the relationships between middle school student's profiles and their cognitive development levels in the selected science topics
- Tez No: 127525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Zihinsel Gelişim, Öğrenci Profilleri, Fen Bilgisi Öğretmeni
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Zihinsel denge ve yaşın dışında, öğrencilerin tutundan, inançları, akademik başarılan, cinsiyetleri, öğretim materyalleri ile fiziksel etkileşimleri, çevre ve içerisinde bulundukları sosyal faktörler öğrencilerin zihinsel gelişimlerim etkilemektedir. Bu araştırmanın amaçlan; 1) ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin düşünme düzeylerini,“Kuvvet ve Hareketin Buluşması: Enerji”ünitesine dayalı Piaget'in zihinsel gelişim basamaklarına uygun olarak geliştirilen bir test yardımıyla belirlemek ve zihinsel gelişim seviyeleri öğrencilerin sahip oldukları profil özellikleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak ve 2) fen bilgisi öğretmenlerinin kullandıkları ölçme-değerlendirme araçları ve öğrencilerin zihinsel gelişimleri hakkındaki bilgilerini belirlemektir. Bu araştırmada özel durum metodolojisi kullanılmıştır. Öğrencilerin zihinsel gelişim seviyelerini tespit etmek için Fen Bilgisi Zihinsel Gelişim Testi (FZGT) geliştirilmiştir. Testin I. bölümünde öğrencilerin profil özelliklerini belirlemek için 10 soru ve II. bölümünde ise ünitedeki kavramlar yardımıyla geliştirilen 20 çoktan seçmeli ve 2 açık uçlu soru bulunmaktadır. Testin ilk yedi sorusu somut operasyon gelişim düzeyini, diğer sorular ise formal operasyon gelişim düzeyini ölçmektedir. FZGT'nin güvenirlik katsayısı r=0.66 olarak hesaplanmıştır. Türkiye'deki beş farklı ildeki devlete bağlı olan okullar ile özel okulların 7. ve 8. sınıflan (N=445, 195 kız öğrenci ve 250 erkek Öğrenci) olmak üzere toplam 17 sınıfa uygulanmıştır. 17 ilde görev yapan farklı tecrübelerdeki 59 fen bilgisi öğretmeniyle de yapılan ankette değerlendirme araçları ve öğrencilerin zihinsel gelişimleri hakkındaki bilgileri alınmıştır. Araştırma sonunda örneklemin büyük bir çoğunluğu somut operasyon (%87) döneminde bulunmaktadır. Öğrencilerin zihinsel gelişim seviyeleri ile yaşlan (F(2,439>--491, p>.05) ve cinsiyetleri (t(443)~-81, p>.05) arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Bununla birlikte diğer faktörler öğrencilerin zihinsel gelişimlerini direkt etkilemektedir. Fen bilgisi öğretmenlerinin kullandıkları değerlendirme araçları ile öğrencilerin zihinsel gelişim seviyeleri arasında bir ilişki olmamaktadır. Eğitim-öğretim programlan öğrencilerin zihinsel gelişim seviyeleri dikkate alınarak yapılandırılmalıdır. Öğretmenler öğrencilerin zihinsel gelişim seviyelerini sistematik olarak değerlendirmeli ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of the Relationships Between Middle School Students' Profiles and Their Cognitive Development Levels in the Selected Science Topics It is believed that apart from cognitive equilibrium and ages, students' attitudes, beliefs, academic achievement, sex differences, physical experiences with teaching materials, social and enviromental conditions also affect students' cognitive development The aims of the study are to determine 1) 7th and 8th grade middle school students' cognitive development levels according to Piaget's theory by the help of the test based on the unit“Meeting Motion and Force: Energy”and to reveal the relationships among students' cognitive development levels and their profiles, 2) relationships between science teachers' assessment tools and students' cognitive development. A case study research methodology was used in this study. In order to determine students' cognitive development levels Science Cognitive Development Test (SCDT) was developed. Part I included 10 questions related to profiles of students, and Part II consist of 20 multiple-choice questions and 2 open-ended questions related to the concepts in the above mentioned unit. While first seven questions aim to measure students' concrete operational development, the rest of them measure formal operational development. Reliability coefficent of the SCDT was calculated as r = 0.66. The subjects (N = 445, female 195 and male 250) were drawn from 7 and 8 grade students at private and public middle school in the five cities in Turkey. At the same time a questionnaire developed and applied 59 middle school science teachers who had different teaching experiences in the 17 cities. With the help of survey questions, teachers' assessment tools and teachers' knowledge about students cognitive development was determined. From the collected data, the majority of subjects were found as the concrete operational level (%87). Ages (F(2)439) =.491, p>.05) and sex differences (^443)=.81, p>.05) between male and female students found nonsignificant. It was found that another conditions have direct effect on students' intellectual development. A relation between science teachers' assessment tools and students' cognitive development levels was not found. Instructional programs should have structured according to students' cognitive development levels. Teachers should sistematicaly evaluate students' cognitive development levels and have been obtained enough knowledge. Key Words : Science Education, Cognitive Development, Student profiles, Science Teacher