Türkiye'de yonga levha endüstrisinde talep tahmini
Demand estimation in particle board industry in Turkey
- Tez No: 127429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yonga Levha, Talep Tahmini
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Odunsu hammaddelerden elde edilen yonga levha orman ürünleri sanayi alanında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hammadde alanında yaşanan problemler işletmeleri değişik türde hammadde tedariğine sevk etmiştir. Ülkemizde yonga levha %73.5 oranında mobilya endüstrisinde, %11.2 oranında inşaat sektöründe, %13.0 oranında dekorasyonda, %0.2 oranında prefabrik ev yapımında, %1.9 oranında ise ambalaj sandığı imalinde kullanılmaktadır. Yonga levhanın mevcut tüketim alanları ve tüketimde etkili olan faktörler yardımıyla gelecekte ne düzeyde bir talep potansiyeline sahip olacağı belirlenebilir. Böylelikle gerek hammadde sağlayabilme ve gerekse diğer ürünler bazında tedarik çalışmaları yapılabilir. Yonga levha talebini etkileyebilecek faktörler; yonga levha tüketim miktarı, fiyatı, ithalat ve ihracat miktarları, toplam ülke nüfusu, mobilya üretim miktarı, ikame malların fiyatı olarak çalışmada kullanılmıştır. Faktörlere ait olan veriler 1990-2000 yılları esasını kapsayacak biçimde D.İ.E.' den temin edilmiş ve gelecek 5 yıl için talep tahmini çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada yöntem olarak korelasyon analizi ile regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Bu analizler Spss paket programı yardımı ile çözülmüştür. Oluşturulan regresyon denklemleri içerisinde en az değişkenle en yüksek açıklayıcılığa sahip olan denklem model olarak kabul edilmiştir. Buna göre %73,4 açıklayıcılıkla ikame mal fiyat endeksi tüketimi tahmin etmede etkili bir değişken olarak belirlenmiştir. Modeldeki değişkenlerin 2001-2005 yıllarına ait tahmini değerleri hesap edilerek esas modelde yerine konulmuş ve gelecek yıllara ait talep tahminleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Demand Estimation İn Particle Board Industry İn Turkey The particle boards made from woody raw materials have broad market place and are used in many different areas. The new raw materials have to be abtained because of the bottle neck in obtaing raw material used presently. In Turkey, 73.5 % of particle boards are used in the furniture industry, 11.2 % of them are used in the contructions industry, 13.0 % of them are used in the decoration, 0.2 % of them are used prefabricated home buildings, 1.9 % of them are used in the packing boxes. The demand potential may be determined by using present consumption profiles of particle board and the factors effecting the particle board consumptions. Therefore, the raw materials provision may also be estimated. The factorseffecting the particle board demand can be listed as following and used in this study ; the consumption of particle boards, particle board price, amont of import and export, total country population, the amount of furniture production, the price of the substitution goods. The data between 1990 and 2000 years about these factors were abtained from D.İ.E. and the demand estimation for next 5 years were determined. In this study, correlation and regresion analysis were used. These analysis were done by using SPSS packet softwere. The model having the least variables and higher r2 was choosen. It was found that the substitutiongoods price index was the most important variable in the model with a r2 = 73.4 % in order to estimate the particle board consuption. The estimated variables for 2001- 2005 years were put in to the model and the particleboard consuption for next five years were estimated. Key Words Particle board, Demand estimation VI