A Cytogenetic study of polymorphism in sex determination in housefly in Turkey
Türkiye' deki karasineklerde eşeyin belirlenmesindeki polimorfizmin sitogenetik çalışılması
- Tez No: 35680
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Musca domestica L, Polimorfizm, Evrim, Sito genetik, Otozomal Eşey Belirleme Faktörleri, Eşeysel Evrim, Eşey Kromo zomları, Musca domestica L, Polymorphism, Evolution, Cytogenetics, Autosomal sex-determining factors, Sexual evolution, Sex chromosomes
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ KARASİNEKLERDE (Musca domestica L.) EŞEYİN BELİRLENMESİNDEKİ POLİMORFİZMİN SİTOGENETİK ÇALIŞILMASI ÇAKIR, Şükran Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Aykut KENCE Mayıs, 1994, 94 Sayfa Bu çalışmada, Türkiye'deki karasinek populasyonlarında eşeyin belirlenmesindeki polimorfizm sitogenetik olarak araştrıldı. Eşey belirleme faktörlerinin kromozomal lokasyonu mutant işaretleyici soylar kullanılarak yapılan test çaprazlanyla belirlendi. Toplanan bütün soylar için pupadan çı kan sineklerin eşey oranları ve yumurtadan yetişkinliğe ortalama yaşam yüz deleri bulundu. Türkiye'deki karasinek populasyonlarının çoğunda XX erkekleri nin frekansı yüksekti. Fakat Türkiye'deki karasinek populasyonlarında XX erkeklerinin frekans dağılımı denizden yükseklik ve enleme göre Avrupa po- pulasyonları için rapor edildiği gibi dikkate değer bir bağımlılık göstermedi. Genel olarak Orta Anadolu bölgesinden olan populasyonlar kıyı bölgelerine göre daha düşük XX erkek frekansına sahipti. M faktörü Türkiye'deki karasinek populasyonlarında ikinci, üçün cü ve beşinci bağlantı gruplarında gösterilmektedir. Fakat MHI Avrupa popu- lasyonları için rapor edildiği gibi diğerlerinden daha yaygındı. M faktörü yö nünden heterozigot ve homozigot genotipe sahip bazı sinekler de belirlendi.Otozomal ve heterozomal eşey belirleme mekanizmalarına sahip populasyonlardan sineklerin üç farklı (1:9; 5:5; 9:1) oranda karışımı ile başla tılan deneysel kafesler iki farklı sıcaklıkta (25°C, 35°C) altı nesil boyunca sito- genetik olarak incelendi. Genel olarak (25°C'de 5 izmit: 5 Polatlı oram ile başlatılan kafes dışmda) bütün yanşan populasyon kafeslerinde XX erkekle rinin frekansı artmıştır. Bu melez populasyonlarm sitogenetik incelenmesinde gamet olu şumu sırasındaki ayrılmamanın bir sonucu olan X kromozomu aneuploidy'si 35°C'de yetiştirilen populasyonlarda 25°C'de yetiştirilen populasyonlardakin- den daha çok belirlendi. Bu çalışmada somatik mutasyon mozaikleri, eşeysel mozaikler ve ya gynandromorphlar da gözlendi. Bu çalışmadaki normal olmayan gonad- lar, ara eşeyli görünüş, mozaik fenotipler, birçok X kromozomu aneuploidisi, 1:1 eşey oranından sapma gibi bazı deneysel bulguları Türkiye'deki karasi nek populasyonlarmda transpozonlann varlığını akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CYTOGENETIC STUDY OF POLYMORPHISM IN SEX DETERMINATION IN HOUSEFLY, Musca domestica L. IN TURKEY ÇAKIR, Şükran PhD in Biology Supervisor: Prof.Dr. Aykut KENCE May, 1994, 94 pages. In the present studies, polymorphism in sex determination in housefly populations of Turkey ' was cytogenetically investigated. Chromosomal location of sex-deterrnining factors were identified by testcrosses using flies from mutant marker strains. The sex ratio of emerged flies and mean egg-to-adult survival rate were found for all collected strains. The most of the housefly populations in Turkey had high frequency of XX males. But the frequency of XX male distribution in housefly populations in Turkey didn't depend on the altitude and latitude as reported for European populations. In general, populations from central Anatolian regions had lower frequency of XX males than that of coastal populations. The M factor has been demonstrated in the second, the third and the fifth linkage groups in housefly populations of Turkey but MHI was more common than the others as found for European populations. Some individuals which were heterozygous and homozygous for M factors have also be identified. mExperimental cages started with mixture of flies at three different ratios (1:9; 5:5; 9:1) from populations having heterosomal and autosomal sex-detenriining mechanisms were cytogeneticaUy examined during six generations at two different temperatures (25°C, 35°C). In general, there was an increase in frequency of XX males (except the population cage started with 5 Izmit: 5 Polatlı ratio at 25°C) in all competitive population cages. During the cytogenetic examination of these hybrid populations more aneuploidy of X chromosome were identified in the populations reared at 35°C than the populations reared at 25°C In the present study, mosaics for somatic mutations, sexual mosaics or gynandromorphs have also been observed. Some experimental findings of the present study such as observations of abnormal gonads and intersex appearance, mosaic phenotypes, many cases of aneuploidy of X chromosome, deviation from 1:1 sex ratio remind the possible existence of transposons in housefly populations of Turkey.