Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan bazı Scrophularia L. (Scrophulariaceae) taksonlarının morfolojik ve anatomik yönden incelenmesi
The Investigation of anatomical and morphological features of some Scrophularia L. (Scrophulariaceae) taxa in East Blacksea region
- Tez No: 127440
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BEYAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Scrophularia, Scrophulariaceae, Morphology, Anatomy VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bu çalışmada 5 Scrophularia (Scrophulariaceae) taksonu morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. İncelenen örnekler Rize, Trabzon ve Gümüşhane illerinden 2001 yılında bitkilerin vejetasyon döneminde toplanmıştır. Toplanan bitkiler, herbaryum ve fîksasyon materyalleri şeklinde muhafaza edilmiştir. Morfolojik çalışmalar herbaryum örnekleri üzerinden, anatomik çalışmalar ise fîksasyon materyalinden yapılmıştır. Anatomik incelemelerde S. canina, S. scopolii var. adenocalyx, S. chrysantha, S. sosnowskyi, S. olympica taksonlanmn gövdesinden enine kesit, yapraklarından ise hem enine hem de yüzeysel kesitler alınmıştır. Kesitlerden daimi preparatlar hazırlanmış ve anatomik incelemeler daimi preparatlardan yapılmıştır. Bu çalışmada incelenen taksonlann karşılaştırmalı anatomileri ilk defa yapılmıştır. İncelenen taksonlar arasında bazı morfolojik ve anatomik farklılıklar bulunmuştur. Özellikle yaprak mezofilinde idioblastlarm bulunup bulunmaması önemli farklılık olarak görülmüştür. Anahtar KetimelerıScrophulariaceae, Scrophularia, Morfoloji, Anatomi
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Anatomical and Morphological Features of some Scrophularia L. ( Scrophulariaceae) Taxa in East Blacksea Region In this study, five Scrophularia L. taxa were examined in point of morphological and anatomical features. The examined species were collected in their vegatation periods from Rize, Trabzon and Gümüşhane in 2001. The collected plants were stored as herbarium and fixation materials. Herbarium materials were used to determine the morphological features whereas fixation ones were used for anatomical investigations. At the anatomical studies, cross section were taken from stems of S. chrysantha, S. scopolii var. adenocalyx, S. olympica, S. sosnowskyi, S. canina taxa breadthly. From the leaves of taxa, sections were taken not only breadthly but also superficiary. After the permanent slides were prepared from these sections, they were used for anatomical studies. The compared anatomy of the taxa determined in thi study was investigated firstly and some morphological and anatomical differences were found. It was seen that the presence and absence of idioblasts at the leaf mesophyl was an imported difference as systematicly.