Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roem. ) bitkisinin RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniği ile moleküler karakterizasyonu
Phylogenetic analysis of cultivars of Laurocerasus officinalis Roem. using RAPD
- Tez No: 127451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BELDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Laurocerasus officinalis, RAPD, Polimorfizm, Cluster analizi, Laurocerasus officinalis, RAPD, Cultivars, Cluster analysis. ^twtf^ST
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Laurocerasııs officinalis Roem. (Sym Primus laurocerasus) Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesinde dağılım gösteren herdem yeşil ve meyve besin içeriği çok zengin olan bir bitkidir. Kültivarlann ayrımı morfolojik ve biyokimyasal karakterlerinden yararlanılarak yapılmaktadır ve bu karakterler kullanılarak üç kültivar (Laurocerasus officinalis ev.“Angustifolia”, Laurocerasus officinalis ev.“Globigemmis”, Laurocerasus officinalis ev.“Oxygemmis”) ve bir yaban formu belirlenmiştir. Bu özellikler yardımıyla karakterizasyon zor olduğu için kültivarların karakterizasyonu için genetik yaklaşım kullanılması düşünülmüştür. Ayrıca daha önce morfolojik ve bryokknyasal özelliklerinden yararlanılarak yapılan ayrımın doğru olup olmadığı çalışıldı. Bu amaçla kültivarlar ve yaban form arasındaki ilişki RAPD markırlan ile çalışıldı. 14 random primer ile elde edilen cluster analizi, kültivarlar ve yaban formu tamamen birbirinden ayırdı. RAPD verileri ile elde edilen polimorfizm, kültivarlar ve yaban form arasında daha önceden yapılan sınıflandırmayı doğruladı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Phylogenetic Analysis of Cultivars of Laurocerasus officinalis Roetn. Using RAPD Markers Laueocerasus officinalis Roem. (Syn: Primus laurocerasus) is distributed especially in the Karadeniz Region in Turkey. This plant is evergreen, its fruits are very rich in compounds. Three cultivars {Laueocerasus officinalis cv.“Angustifolia”, Laueocerasus officinalis cv.“Globigemmis”, Laueocerasus officinalis cv.“Oxygemmis”) a wild form of this species are determined on the basis of morphological and biochemical features. Because of the hardship morphological and biochemical methods to determine and dhTerentiate other possible cultivars, we used genetic approach. Here, we also studied to show whether the designation made according to morphological and biochemical characters is genetically true. The phylogenetical relationship among three cultivars and one wild form were studied using random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers. The cluster analysis of the data obtained with fourteen random primers differantiated cultivars and the wild form. The polymorphisms obtained by RAPD among the cultivars and the wild form confirmed previous classification.