Faz kilitlemeli çevrim (PLL) ile doğru akım motorunun hız kontrolü
The Speed control of direct current motors with phase locked loop
  1. Tez No: 127458
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜZELCİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DC Motor, DC Kıyıcı, PLL (Faz Kilitlemeli Devre), Voltaj / Frekans Dönüştürücü, DC Motor, DC Chopper, PLL (Phase Locked Loop), Voltage / Frequency Conversion «3SSSÖ5 VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Doğru Akım Motorları endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde evlerimizdeki pek çok alette DC motor yer almaktadır Bu yüzden DC motorların hız denetimi önem kazanmaktadır. DC motorların kullanıldığı bazı uygulamalar teypler, saç kurutma makineleri, matkaplar, mutfak robotları sayılabilir. Bu çalışmanın ana amacı DC motorun hız denetimi için PLL (Phase Locked Loop) kullanılmasını incelemektir. Bu tezde konular şu sırayı takip etmektedir. İlk önce DC motorlar tanıtıldı. Transistörlerin anahtar olarak çalışması, DC kıyıcıların yapısı anlatıldı. PLL' nin çalışması ve elemanları tek tek incelendi. En sonunda gerçekleştirilen iş olan PLL ile DC motorun hız denetimi yapıldı. Elde edilen sonuçlar ve bunlar üzerinde değerlendirmeler sunuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Speed Control Of Direct Current Motors with Phase Locked Loop Direct current (DC) Motors widely used in industrial applications. Nowadays DC motors are finding many applications in household appliance, hence speed control of DC motors are also many important. Some of its widely familiar application are cassette players, hair dryers, drills and mixers. The main objective in this master thesis is to study PLL (Phase Locked Loop) usage for control of DC motors speed. In this thesis, subjects are submitted in the following order; first DC motors are introduced and in the next section working of transistor to be a key and structure of coppers are mentioned. Then work of PLL and components of PLL are expressed one by one. Consequently, the speed control of DC motors is made by designed PLL. Then results and points of view are explained.