Makrosiklik grup taşıyan yeni fenantrolin türevlerinin sentezi ve kompleks formasyonlarının incelenmesi
The Synthesis a new phenantroline derivative containing macrocyclic group and investigation of its complex formations
- Tez No: 127459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ KARSLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Makrosiklik Bileşik, Ligand, Kanşık Donörlü Makrosiklikler, Template Etki, Konuk-Konak Bileşikleri, Fenantrolin, Heterosiklik, Macrocyclic Compound, Ligand, Mixed-Donor Macrocycles, Template Effect, Host-Guest Compounds, Phenanthroline, Heterocyclic VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada orijinal yapıda, makrosiklik grup taşıyan yeni bir fenantrolin türevi; diprido [3, 2 - a : 2', 3' - c][l, 2, 3, 4, 7, 8, 10, 1 1, 13, 14, 16, 17 - dodekahidro (1, 4, 7, 10, 13) pentaoksasiklopentadodesino (2,3-g)]fenazîn (1), kuru etanol içerisinde 1,10- fenantrolin-5,6-dion ile 4',5'-diaminobenzo(15-crown-5) bileşiklerinin reaksiyonundan sentezlenmiştir. Bu bileşik (1) kullanılarak biyolojik aktivitelerinin olabileceği düşünülen kare düzlem yapıda Cu(I) ve Cu(ü) ile oktahedral yapıda Ru(ÜI) kompleksleri (2), (4) ve (3) sentezlenmiştir. Bu sentezlenen bileşiklerin yapılan elementel analiz, H-NMR, C- NMR, İR ve kütle spektroskopik verileri kullanılarak aydınlatılmıştır..
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis of New Phenanthroline Derivative Containing Macrocyclic Group and Investigation of Its Complex Formations In this work, a new phenanthroline derivative containing a macrocyclic moiety, dipyrido [3, 2 - a : 2', 3' - c][l, 2, 3, 4, 7, 8, 10, 1 1, 13, 14, 16, 17 - dodecahydro (1, 4, 7, 10, 13) pentaoxacyclopentadodecino (2,3-g)]phenazine (1) was prepared from the reaction of l,10-phenanthroline-5,6-dione with 4',5'-diaminobenzo(15-crown-5) in dry ethanol. Cu(I), Cu(II) and Ru(III) complexes (2), (4) and (3) thought to have biological activity were synthesized using compound (1). The structures of (1), (2), (3) and (4) complexes were identified by using elemental analysis, ^-NMR, I3C-NMR, IR and mass spectroscopic data.