Düzlemsel ortak beslemeli mikroşerit yama anten dizisi tasarımı
Design of two dimensional corporate-fed microstrip patch array antenna
- Tez No: 127460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Microstrip antenna, patch antenna, array antennas
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, mikroşerit antenlerin çalışma prensiplerinden yararlanarak, mikroşerit dizi yama anten tasarımının gerçekleştirilmesidir. Anten davranışının anlaşılması ve geliştirilmesi başarılı bir tasarım için anahtar bir faktördür. Bu nedenle, birinci bölümde mikroşerit antenlerin tipleri, avantajları ve dezavantajları sunulduktan sonra, ikinci bölümde, ışıma modeli ve çeşitli tek eleman tasarım özellikleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde mikroşerit antenlerin esnekliğini artıran yeni besleme teknikleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, lineer polarizasyonun tercih edilmediği durumlarda kullanım daha uygun olan dairsel polarizeli elemanlara ait tasarım özellikleri anlatılmıştır. Beşinci bölümde mikroşerit antenlerin temel dezavantajı olan dar band genişliklerinin giderilmesi için çeşitli yaklaşımlar sunulmuştur. Altıncı bölümde, ince ışm demeti elde edilmesi için kullanılan mikroşerit yama anten dizilerinin tasarımında kullanılan mimari yapılar anlatılmış ve yedinci bölümde düzlemsel ortak beslemeli mikroşerit yama dizi örneği sunulmuştur. Tasarım prosedürü izlenirken, yapılan işlemlerin doğrulanmasında aşamalarında CAD of Microstrip Antennas for Wireless Applications kitabı eki bilgisayar yazılım programlarından yararlanılmıştır. Tasarımda, empedansı değişen iki hattın ekleminde genişlikteki adım değişikliklerinin etkileri, hesaplamalara dahil edilmemiştir. Anahtar Kelimeler : Mikroşerit anten, yama anten, anten dizileri rv
Özet (Çeviri)
SUMMARY Design of Two Dimensional Corporate-Fed Microstrip Patch Array Antenna The objective of this study, is to realize e design of microstrip patch array antenna by using operation principles of microstrip antenna. Understanding of an antenna operation behavior is a key element for successfull design. From there, after having presented, types of microstrip antennas, its advantages and disadvantages in the first section, radiation mechanism and various single element design types has been described in the second section. In the third section new feeding techniques has been described. In the fourth section, design features regarding circularly polarized elements that employment of it is convenient in the cases of linear polarization has not been preferred is presented. In the fifth section, several approaches has been presented to remove the narrow bandwidths major limitation of the microstrip antennas. In the sisxth section, architectures employed to realize narrow beamwidths has been described and in the seventh section, an example of two dimensional corporate-fed microstrip patch array has been presented. Sofware program added in the CAD of Microstrip Antennas for Wireless Applications book is used in the verification stages of operations while following the design procedure. In the design, the effects of step change in widths at the junctions of two lines has not been accounted for.