Malathion ve linuron pestisitlerinin Helianthus annus L. kök ucu hücreleri üzerine sitogenetik etkilerinin araştırılması
Investigation of cytogenetic effects of the pesticides malathion and linuron on root tip cells of Helianthus annuus L.
  1. Tez No: 127464
  2. Yazar: HÜLYA NUR ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Malathion, Linuron, Helianthus annuus L, Mitotik indeks, Kromozomal anormallikler. IV, Malathion, Linuron, Helianthus annuus L, Mitotic index, Chromosomal abnormalities. V
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Bu çalışmada Malathion ve Linuron pestisitlerinin Helianthus annuus L.'nin kök ucu hücrelerine sitogenetik etkileri araştırıldı. Tohumlar 3, 7, 55 ve 60 ppm Malathion; 30, 120, 240 ve 500 ppm Linuron konsantrasyonlanyla 3, 6 ve 12 saat muamele edildi. Daha sonra kontrol ve uygulama gruplarında mitotik ve faz indeksleri ile kromozom anormallikleri belirlendi. Pestisitlerin mitoz bölünmeyi önemli derecede baskıladığı, doz ve zaman artışına bağlı olarak kromozomal anormalliklere sebep olduğu ve mitotik indeksi azalttığı gözlenmiştir. Pestisitlerin neden olduğu anormallikler ise; kromozomlarda yapışıklık ve kontraksiyon, dağılmış kromozom, geri kalmış kromozomlar ve kromozom köprüsüdür. Bu nedenle pestisitlerin insanlara genotoksik etkileri olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Cytogenetic Effects of the Pesticides Malathion and Linuron on Root Tip Cells oiHelianthus annuus L. In this study the cytogenetic effects of pesticides (Malathion and Linuron) were investigated on root tip cells oiHelianthus annuus L. The seeds were treated with 3, 7, 55 and 60 ppm concentration of the insecticide Malathion; 30, 120, 240 and 500 ppm concentration of the herbicide Linuron for 3, 6 and 12 hours. The mitotic and phase indices were determined and chromosomal abnormalities were investigated in both control and test groups. It was found that pesticides had a marked mitodepressive action on mitosis mitotic abnormalities were increased and the mitotic index was decreased depending on the concentration and duration time of the pesticides applied. The types of abnormalities observation were included: Chromosome stickness and contraction, scattered chromosome, lagging chromosome, and chromatin bridge. It is considered that the pesticides may have genotoxic effects in humanbeing.