Tectonostratigraphy and neotectonic characteristics of the southern margin of Merzifon-Suluova basın (central pontides, Amasya)
Merzifon-Suluova havzasının güney kenarının tektono stratigrafisi ve neotektonik özellikleri (orta pontidler, Amasya)
- Tez No: 29787
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tektonostratigrafi, Orta Pontidler, Amasya, Ofiyolitli Melanj, Yayönü, Neotektonik, Reidel Makaslaması, Çek Ayır Havza, Central Pontides, Amasya, Tectonostratigraphy, Ophiolitic Melange, Forearc, Neotectonic, Reidel Shear, Pull Apart Basin
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Çalışma alanı Orta Pontidler 'de (Amasya bölgesi, Türkiye), Kuzey Anadolu Ana Fayı'nın güneyinde, Ezine pazarı Fayı'nın kuzeyinde yer alır. Amasya bölgesinde yüzeyleyen ana birimler: Paleozoyik yaşlı düşük dereceli metamorfitler (Tokat Kompleksi), Jura- Erken Kretase yaşlı platform karbonatları (Amasya Grubu), Geç Kretase yaşlı ofiyolitli melanj (Kuzey Anadolu Ofiyolitli Melanjı), Kampaniyen-Maastrihtiyen yaşlı yay önü istifi (Karatepe ve Kışlacık grupları), Lütesiyen yaşlı“fliş”istifi (Cindere grubu), Lütesiyen sonrası yaşlı dasit sokulumları (Moramil dasiti), neotektonik molas karakterli havza dolgusu birimleri (Suluova grubu), ve Holosen akarsu çökelleri ve travertenlerdir. vıBölgenin tektonik yapıları iki gruba ayrılır: (ı) Pliyosen öncesi paleotektonik ve (2) Pliyo-Kuvaterner neotektonik yapılar. Başlıca stratigrafik boşluklar Liyas öncesi, Kalloviyen öncesi, Apsiyen öncesi, Kampaniyen öncesi, Lütesiyen öncesi, Pliyosen öncesi ve Holosen öncesi uyumsuzluklar ile temsil edilir. Büyük ölçekli sürüklenimler iki grupta toplanır: (1) Jura öncesi, ve (2) Geç Kretase-Paleojen sürüklenimleri. En genç sürüklenim kuzeye yönelimli olup Lütesiyen sonrası- Pliyosen öncesi yaşlıdır. Merzifon-Suluova Havzasının güncel biçimini şekillendiren neotektonik yapılar; kıvrımlar ve esas olarak düşey bileşene sahip yanal atımlı faylardır. Kinematik olarak bu faylar K80°B yönelimli Y-makaslaması, K50°B yönelimli Reidel makaslaması (R), K20°D yönelimli eşlenik Reidel makaslaması (R'), D-B yönelimli P-makaslaması,ve iyi gelişmemiş K25°B yönelimli gerilme çatlaklarıdır (T). Yukarıda bahsedilen fay sistemlerinden elde edilen ana sıkışma ekseninin doğrultusu 335°K'dır. Bu değer fay çözümünden elde edilen 330°K değeri ile de uyumludur. vııD-B uzanımlı, 55 km uzunluğunda, 20 km genişliğinde, eşkenar dörtgen şekilli ve 510 metreden fazla dolguya sahip olan Merzifon-Suluova birleşik çek ayır havzası Pliyosen- Pleyistosen'de oluşmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The study area is located in the Central Pontides (Amasya Region »Turkey ) between the North Anatolian Fault Master Strand to the north and the Ezinepazan Fault to the south. The main units in the Amasya region are the Paleozoic low-grade metamorphics (Tokat Complex), Jurassic-Lower Cretaceous platform carbonates (Amasya Group), Upper Cretaceous ophiolitic melange (North Anatolian Ophiolitic Melange), Campanian-Maastrichtian forearc sequences (Karatepe and Kışlacık groups), Lutetian“flysch”sequence (Cindere group), post-Lutetian dacitic intrusions (Moramil dacite), neotectonic basin fill units of molassic nature (Suluova group), and Holocene fluvial sediments and travertines. IllTectonic structures of the region are classified into two categories: (l) pre-Pliocene paleotectonic and (2) Plio- Quaternary neotectonic structures. The main stratigraphical gaps are represented by the pre-Liassic, pre-Callovian, pre-Aptian, pre-Campanian, pre- Lutetian, pre-Pliocene and pre-Holocene unconformities. The large-scale overthrusts are subdivided into two groups: (1) the pre-Jurassic, and (2) Late Cretaceous- Paleogene overthrusts. The youngest overthrusting verges towards north post-Lutetian - pre-Pliocene in age. The neotectonic structures that sculptured the recent configuration of the Merzifon-Suluova basin are the folds and mainly the strike-slip faults with normal components. Based on kinematics.they were named as the Y-shear trending in N80°W, Reidel shear (R) in N50°W, conjugate Reidel shear (R') in N20°E, P-shear in E-UI and poorly developed tensional fractures (T) striking in N25°W directions. The cumulative resultant principal stress axis direction obtained from the analysis of above- mentioned elements is 335°N which well fits with the 330°N principal stress axis direction obtained from fault plane solution. IVThe E-W trending, 55 km long, 20 km wide and rhomboidal Merzifon-Suluova composite pull apart basin with an infilling of over 510 m initiated to develop during Early Pliocene-Pliestocene.