Sönmemiş ve hidrolik kireçle zemin iyileştirilmesi ve kütle stabilizasyonu
Soil improvoment and mass stabilization with hydrated and hydraulic lime
  1. Tez No: 667492
  2. Yazar: DENİZ BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik Kireç, Kütle Stabilizasyonu, Sönmemiş Kireç, Zemin iyileşmesi, Hydrolic Lime, Mass Stabilization, Quicklime, Soil Healing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Kocaeli ilinin Derince ilçesinde bulunan Safiport limanından alınan zemin numunesinin özellikleri incelendiğinde yüksek plastisiteli bir kil olduğu görülmüştür. Günümüz koşullarına bakıldığında her geçen gün zemin iyileştirme yöntemlerine olan ihtiyacın arttığı görülmektedir. Öncelikli olarak zeminin iyileştirme yöntemleri olan yüzeysel ve derin iyileştirme yöntemleri kısaca incelenmiştir. Killer ele alınmış ve kireç ile iyileştirme yapmış olduğumuz için daha detaylı bir şekilde kirecin özellikleri ele alınmıştır. Bu çalışma kapsamında zemin iyileştirme yöntemi olarak laboratuvar ortamında sönmemiş kireç ve hidrolik kireç katkılarını %8, %10 ve %12 oranlarında kullanarak zemin üzerinde oluşturmuş oldukları olumlu etki incelenmiştir. Kıvam Limitleri (Likit Limit, Plastik Limit), Hidrometre, Piknometre, Kompaksiyon, Ph ve Serbest Basınç deneyleri yapılmıştır. Başlangıçta hiçbir katkı maddesi kullanılmadan aynı yerden alınmış olan zemin numuneleri üzerinde deneyler yapılarak incelenmiştir. Daha sonra hidrolik ve sönmemiş kireç katkıları belirlenen oranlarda kullanılmış, zemin üzerinde oluşturmuş olduğu etkiler karşılaştırılarak görülmüştür. Kıvam limitlerinde likit limit ve plastite indisindeki değerler azalmakta olup, plastik limit değerinde de artış olduğu görülmektedir. Kıvam limitlerin göstermiş olduğu davranışlara bakıldığında istenen etkiyi gösterdiği görülmektedir. Kompaksiyon deneylerine bakıldığında maksimum kuru birim hacim ağırlığında azalmalar olduğu ve optimum su muhtevalarında artış sağlayarak istenen etkiyi göstermiştir. Serbest basınç deneyleri incelendiğinde serbest basınç mukavemet değerleri katkılarla birlikte artmakta ve birim şekil değişim oranlarının azaldığı görülmektedir. Elde edilen veriler ışığında hidrolik ve sönmemiş kireç katkılarının getirilen zemin numunelerinin iyileştirilmesinde kullanılabileceği ve gerekli kütle stabilizasyonunu sağlayabilecek daha ekonomik bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, when the characteristics of the ground sample taken from Safiport port in Derince district of Kocaeli province were examined, it was observed that it was a high plasticity clay. Looking at today conditions, it is seen that the need for soil improvement methods is increasing day by day. Firstly, surface and deep healing methods, which are the healing methods of the ground, are briefly examined. Since clay are covered and we have made improvement with lime, the properties of lime have been discussed more detial. Within the scope of this study, the possitive effect they have created on the ground using by the quicklime and hydraulic lime additives in the laboratory environment as %8, %10 end %12. Consistency Limits (Liquid Limit, Plastic Limit), Hydrometer, Pkynometer, Compaction, Ph and Free pressure experiments. Initialy, experiments were carried out on soil samples taken from the same location without using any additives. Later, hydraulic and quicklime additives were used in determined proportions and the effects on the ground were compared. In the consistency limits, the valuues in the liquid limit and plasticity index decrease and it is observed that there is an increase in the plstic limit value. Considering the behaviors consistency limits showed, it is seen that it shows the desired effect. Considering the compection experiments, it showed the desired effect by decreasing the maximum dry unit volume weight and increasing the optimum water contents. When the free pressure tests are examined, it is seen that the free pressure strength values increase with the additives and the unit shape change rates decrease. In the light of the data obtained, it was seen that hydraulic and quicklime additives can be used in the improvement of the soil samples brought up and it is a more economical method that can provide the necessary mass stabilization.