Normal benzine metanol ve MTBE katılmasının buji ateşlemeli motorun performansına ve eksoz emisyonlarına etkisinin deneysel incelenmesi
Experimental investigation of the effects of blending methanol and MTBE with regular gasoline on performance and exhaust emissions of SI engines
  1. Tez No: 127507
  2. Yazar: İSMET SEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksijenatlar, benzin-metanol kanşımları, benzin-MTBE kanşımları eksoz emisyonları, buji ateşlemeli motor performansı, benzin katkılan
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kurşun katkısı yerine metanol ve MTBE gibi oksijenatiann normal benzinde katkı olarak kullanılmasının motor performansı ve eksoz emisyonları üzerindeki etkileri deneysel incelenmiştir. Bu amaçla, elektrikli dinamometre ile donatılmış, değişken sıkıştırma oranlı tek silindirli bir benzin motoru kullanılarak bir dizi sistematik deney yapılmıştır. Deneyler, tam (1/1) gazda, değişken devir sayılarında, farklı sıkıştırma oranı ve farklı ateşleme avanslarında gerçekleştırılmıştır. Deneylerde metanol ve MTBE'nin dört farklı hacimsel oranda (%5, 10, 15, 20) normal benzine katılmasıyla elde edilen karışımlar kullanılmıştır. Karşılaştırma yapmak için karışımlara ek olarak süper ve kurşunsuz benzin de kullanılmıştır. Deneylerden elde edilen efektif güç, döndürme momenti, ortalama efektif basınç, efektif verim, özgül yakıt tüketimi ve CO emisyonları gibi sonuçlar farklı çalışma koşullan için değerlendirilmiştir. Sonuçlar, normal benzine metanol ve MTBE katılmasının motor performansı ve eksoz emisyonlarını deney yapılan çalışma koşullarının çoğunda olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. En iyi performans değerleri sırasıyla MET5 ve MET 10 karışımları ile ve ardından MTBE 10 ve MTBE 15 kanşımlaryla elde edilmiştir. Diğer taraftan, en iyi efektif verim değerlerini metanol karışmları vermiş, bunları kurşunsuz benzin ve MTBE karışımları izlemiştir. MET20 karışımı metanol karışımları ve MTBE 15 karışımı MTBE karışımları içinde en iyi efektif verim değerlerine sahip karışımlardır. Normal, süper ve kurşunsuz benzinle karşılaştınldığında oksijenat katılmış karışımlar genel olarak CO emisyonlarım azaltmıştır. Deney yakıtları ve yakıt karışımları içinde tüm çalışma koşullan için en düşük CO emisyonu değerlerini MET20 ve MTBE 10 kanşımları vermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Experimental Investigation of the Effects of Blending Methanol and MTBE with Regular Gasoline on Performance and Exhaust Emissions of SI Engines In this study the effects of using oxygenates, such as methanol and MTBE, instead of lead additives in the gasoline on engine performance and exhaust emissions have been investigated experimentally. For this purpose, a series of systematic experiments were carried out by using a single cylinder variable compression ratio SI engine, equipped with an electric brake dynamometer. The experiments have been performed with different compression ratios and spark timings at various engine speeds and 1/1 gas position. The blends used in the experiments have been obtained by adding methanol and MTBE to a base gasoline (the regular gasoline) in four different volumetric ratios (5, 10, 15, 20%). In addition to blends the leaded and unleaded gasoline have also been examined for comparison. The results such as brake power, brake torque, brake mean effective pressure, brake thermal efficiency, brake specific fuel consumption, and CO emissions obtained from the experiments have been evaluated at different engine operating conditions. The results have showed that adding of methanol and MTBE into base gasoline affected the engine performance and CO emissions positively at most of operating conditions. The best engine performances have been obtained with the MET5 and MET 10 blends followed by MTBE 15 and MTBE20 blends in terms of engine output. On the other hand, in terms of brake thermal efficiency, the methanol blends have given the best results followed by unleaded gasoline and then MTBE blends. The MET20 and the MTBE 15 blends are the best ones among the methanol blends and the MTBE blends, in respect of brake thermal efficiency, respectively. When compared to the regular, leaded and unleaded gasoline the oxygenated blends have generally decreased the CO emissions. The MET20 and MTBE 10 blends have given the least CO emissions among the tested fuel and fuel blends for the all operating conditions. KeyWords: Oxygenates, methanol-gasoline blends, MTBE-gasoline blends, Exhaust emissions, SI engine performance, gasoline additives VI