Bazı ester açil hidrazonların sentezi, siklizasyon ve indirgenme reaksiyonları yardımı ile 4-alkilamino-3,5-dialkil-4H-1,2,4-triazollerin elde edilmesi
Synthesis of some ester acylhydrazones and 4-alkylamino-3,5-dialkyl-4H-1,2,4-triazoles by cyclisation and reduction of ester acylhydrazones
  1. Tez No: 127532
  2. Yazar: NURHAN GÜMRÜKÇÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT SERDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Acil hidrazon'lar, İminoester hidroklorür'ler, 4- Triazol'ler, 4-Oksadiazol'ler, Schiff bazları, Azometin grubu, Aldehitler, Ketonlar, İndirgenme, NaBH4, Nükleofilik katılma, Açillendirme. VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
ÖZET On altısı literatürde bilinen 67' si orijinal olan toplam 83 bileşiğin sentezlendiği bu çalışmada önce bazı açilhidrazon'lar sentezlenmiş ve bu bileşikler bidrazin hidrat ile muamele edilmek suretiyle 4-amino-4H-l,2,4-triazoPlere dönüştürülmüştür. Açilhidrazon'larm sentezi sırasında 1,3,4-oksadiazol'ler de ele geçmiştir. Elde edilen 4- arnino-4H-l,2,4-triazoPler değişik aldehit ve ketonlarla reaksiyona sokularak kendilerine karşılık gelen 3,5-dialkil-4-(benzilidenamino)-4H-l,2,4-triazol'ler elde edilmiştir. 3,5-dialkil-4-alkilamino-4H- 1,2,4-triazor lerin sentezi ise elde edilen schiff bazlarının azometin grubunun indirgenmesi yoluyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen 4-amino-4H- 1,2,4-triazol'ler asetik anbidrid ile muamele edilerek 138, 140, 141 no'lu 4-amino bileşikleri N-asetil türevlerine; 134 ve 139 bileşikleri ise Oasetil türevlerine dönüştürülmüştür. Çalışmada elde edilen 67 yeni bileşiğin yapılan İR, lH-NMR, "C-NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri kullanılarak aydınlatılmış, çalışmada uygulanan reaksiyonlar için reaksiyon mekanizmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis of Some Ester Acylhydrazones and 4-aIkylamino-3,5-dialkyl-4H-l,2,4~ triazoles by Cyclisation and Reduction of Ester Acylhydrazones In this study, initially, some acylhydrazones were synthesized and subsequently, by the reaction of these compounds with hydrazine hydrate 3,5-dklkyl-4-amino-4H-l,2,4- triazoles were obtained. While preparing acylhydrazones, 1,3,4-oxadiazoles were also obtained. 3,5-dialkyl-4-benzyUdenammo-4H-l,2,4-triazoles were synthesized by the reaction of 4-arnino-4H-l,2,4-triazoles with various aromatic aldehydes and ketones. Some selected compounds with Schiff base character were converted to their acetyl derivatives by treating with acetic anhydride. The synthesis of some 3,5-dialkyl^alkylamino-4H-l,2,4-triazoles were followed by the reduction of azomethine groups of the bases obtained with NaBR*. The structures of 67 new compounds synthesized in this study were proposed by evaluating the data obtained using spectroscopic methods such as IR, ^-NMR, 13C-NMR Some physical properties of these compounds were determined and their UV spectra were recorded. Moreover, reaction mechanisms were proposed for the general reactions. KeyWords: Acyl hydrazones, Iminoester hydrochlorides, 1,2,4-Triazoles, 1,3,4- Oxadiazoles, Schiff bases, Azomethyne group, Aldehydes, Ketones, Reduction, Nucleophilic addition, Acylation. VIII