İç mekan stillerinin incelenmesinde sistematik bir yaklaşım önerisi
A model for aiming the systematic analyses of the interior space styles
  1. Tez No: 127538
  2. Yazar: FİLİZ TAVŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONAY ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Style, Interior space, Interior space elements, Furniture, Furniture Components VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 422
Özet
Bu çalışma; İç Mekan Stillerinin sistematik incelenmesine yönelik bir model önerisini kapsamaktadır. Çalışmada iç mekan stillerin bütün yönleri ile incelenmiş, görsel ağırlıklı ve özet tablo anlatımlarıyla konuya netlik getirilmeye çalışılmıştır. İç mekan stillerin konusundaki karmaşıklığın giderilmesi, açıklık getirilmesi ve eğitim, uygulama ve üretim alanında getireceği yararlara ulaşmak amaçlanmıştır. Stiller şu şekilde incelenmiştir; Stillerin gruplanması, ülkelere göre, dönemlere bağlı stillere genel bakış, Ana Dönemlerin etkiledikleri ve etkiledikleri dönem veya stiller, İngiliz-Fransız-Amerikan stillerinin etkilendikleri dönem veya stiller. Birinci bölümde; konuya ilişkin sorun belirlenmiş ve çalışmanın amacı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde; yapılan çalışmalar yer almaktadır. Bu bölüm 2 kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım da iç mekan stillerle ilgili yapılmış çalışmalar incelenmiş ve konuyla mümkün olduğunca kapsamlı, geniş bilgi elde edilmeye çalışılmıştır. İkinci kısımda iç mekan stillerinin sistematik incelemesine yönelik model-yaklaşım-yöntem yer almaktadır. Ayrıca araştırmanın amacı, sorulan, yöntem ve teknikler, araştırmanın yürütülmesi ve araştırma modeli verilmiştir. İç mekan stilleri dönem ve ülkeler (İngiliz, Fransız, Amerikan) bazında incelenmiş ve İç mekan bileşen ve öğeler, İç mekan ve mobilya, Mobilyalar ve bileşenleri olmak üzere 4 farklı düzlemde çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; iç mekan stillerinin saptamasına yönelik bulgular ve irdeleme yer almaktadır. Bu bölüm yine yukarıdaki belirtilen sistematik sıralama şeklinde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; çalışmanın genel sonuçları ve araştırmanın farklı alanlarda getireceği yararlar tartışılmaktadır. Bu araştırmanın zemininde yapılabilecek çalışmalarla ilgili öneriler yer almaktadır. Beşinci bölümde; çalışmada kullanılan kaynaklar verilmiştir. Altıncı bölümde; çalışmada kullanılan ek tablolar, iç mekan stilleri ile ilgili şekiller ve çalışmada yardımcı olabilecek sözlük yer almaktadır. Anahtar Kelime: Stil, İç Mekan, İç Mekan Elemanları, Mobilya, Mobilya Bileşenleri VI
Özet (Çeviri)
Model for Aiming the Systematic Analyses of the Interior Space Styles This study contains a model for aiming the systematic analyses of the Interior Space Styles. Every aspect of the interior space styles had examined and tried to improve the quality to the study with presentation of visual materials and summary tables of illustrations. The goal is to cease the complexity on the filed of interior space styles and to bring explanation and education, to rich the benefits on the subjects of the practice and production. The analyses of the styles are based on the houses from different periods and styles. At the same time, the study includes the group of the styles, and provides an over view of the different countries and periods, styles and their impact on the main styles. The styles in England, France and USA are selected to be examined and evaluated in detailed. In the first chapter, determination of the problems on the subject of the thesis and the approaches to the research had given. In the second chapter has the major part the study had done by the researcher and has two parts in this chapter. During the analysis of the on the Interior Design Styles, a comprehensive knowledge had gained about the subject in the first part of this chapter. A classification of the styles and the periods had done and evaluated based on the style and countries historically. There is a model-approaches-method for the systematic analyses of the Interior Design Styles. Besides these, the objective of the study, questions, utilized method and technique and the model of the research had given. The subject has been evaluated based on interior space components and elements, furniture and interior space, furniture and its components, and Interior Design Styles and countries (England, France, USA). In the third chapter, over all results and suggestions are given about the study. Benefits in the different subjects, possible future researches and their scope in the similar subject have been included. In the fourth chapter, references are listed that has used during literature search and the Internet addresses have been given. In the fifth chapter, there are appendixes. In addition to this, there is a glossary that will help to understand the study.