Şavşat ilçesi Karagöl-Sahara Milli Parkı ve çevresinin flora ve vejetasyonu
Flora and vegetation of Karagöl-Sahara National Park and its environment in Şavşat district
- Tez No: 127537
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM ANŞİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flora, vejetasyon, vejetasyon haritası, Şavşat, Artvin, Kolşik, Flora, Vegetation, Vegetation mapping, Şavşat, Artvin, Colchic
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışma, 1997-2001 yıllan arasında, Doğu Karadeniz Bölgesinin kuzeydoğusunda, oldukça zengin floristik içeriğe sahip Şavşat ve yöresinin flora ve vejetasyon yapısını incelemeyi amaçlamıştır. 900-2700 m. yükselti arasında bulunan araştırma alanı, Davis tarafından uygulanan kare yöntemine göre A9 karesinde yeralmakta olup, Holarktik bölgenin, Avrupa-Sibirya fitocoğrafik alanının Karadeniz provensinin Kolşik kesimine girmektedir. Bu araştırmada, 92 familya, 351 cinse ilişkin toplam 853 adet takson saptanmıştır. Bunlardan 22 takson Pteridophyta, 831 takson ise Spermatophyta bölümüne ilişkindir. Spermatophyta bölümüne ilişkin taksonlardan 7'si Gymnospermae, 824'i Angiospermae alt bölümünde bulunmaktadır. Angiospermae taksonlannm 713 adeti Magnotiatae, 111 adeti ise Liliatae sınıfina ilişkindir. Araştırma alanında en fazla takson içeren familyalar; Compositae 92 adet (%10.79), Leguminosae 76 adet (%8.91), Gramineae 60 adet (%7.03), Rosaceae 56 adet (%6.57), Labiatae 47 adet (%5.51), Cruciferae 45 adet (%5.28), Scrophulariaceae 44 adet (%5.16), Caryophyllaceae 39 adet (%4.57), Ranunculaceae 27 adet (%3.17), Boraginaceae 26 adet (%3.05) ve Liliaceae 22 adet (%2.50)'dir. Çalışma alanında belirlenen 375 taksonun (%43.96) floristik bölgeleri saptanmıştır. Taksonların, fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları ise şöyledir: 291 adeti (%77.60) Avrupa-Sibirya, 75 adeti (%20.00) İran-Turan, 9 adeti (%2.40) Akdeniz kökenlidir. Araştırma alanında 57 adet endemik bitki saptanmış olup, endemizm oranı %6.68'dir. Endemik ve endemik olmayan nadir bitkiler, uluslararası IUCN tehlike kategorilerine göre sınıflandırılmıştır. Bu araştırmada, A9 karesi için yeni 154 takson saptanmıştır. Araştırma alanının vejetasyonu, Braun- Blanquet yöntemine göre araştırılmıştır. Araştırma alanında, 6 farklı vejetasyon tipine ait 21 bitki birliği tanımlanmıştır. Bunlardan 16' sı bilim dünyası için yenidir. Çalışma alarmım vejetasyon ve bitki birlikleri haritaları Coğrafi Bilgi Sistemlerine göre hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Flora and Vegetation of Karagöl-Sahara National Park and Its Environment In Şavşat District This study has been carried out for determination and contribution to the flora and vegetation of Şavşat area where has quite rich floristic composition between 1997-2001. The research area under review is taken place in Colchic province of Euro-Siberian floristic area of Holarctic region and is found in the A9 square according to grid system of Davis. On the other hand, the study area lies between 900 and 2700 m. elevation above the sea level. In this study, total 853 plant taxa belong to 92 families and 351 genera were determined. Twenty-two of them belong to Pteridophyta, the remaining 831 taxa were Spermatophyta which included 7 taxa from Gymnospermae and 824 taxa from Angiospermae. Angiospermae also included 713 taxa from Magnoliopsida and 111 taxa from Liliopsida. The largest families recorded were as follows: Compositae 92 taxa (10.79%), Leguminosae 76 taxa (8.91%), Gramineae 60 taxa (7.03%), Rosaceae 56 taxa (6.57%), Labiatae 47 taxa (5.51%), Cruciferae 45 taxa (5.28%), Scrophulariaceae 44 taxa (5.16%), Caryophyllaceae 39 taxa (4.57%), Rcmunculaceae 27 taxa (3.17%), Boraginaceae 26 taxa (3.05%) ve Liliaceae 22 taxa (2.50%). The percentage of phytogeographical origins of 375 taxa was determined. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions was as follows: 291 taxa (77.60%) Euro- Siberian, 75 taxa (20.00%) Irano-Turanian, 9 taxa (2.40%) Mediterranean. Endemism is 6.68% and included 57 endemic taxa. The endemic and rare non-endemic pants in the study area have been indicated to IUCN threat catagories. In this study, 154 taxa are determined as new records for the A9 square. The vegetation of the study area was investigated according to the Braun-Blanquet method. In the study area, 21 plant associations in six different vegetation types were determined. Sixteen of these are described as new syntaxa for science. The vegetation and plant association map of the study area was determined by Geographical Information Systems techniques.