Jandarma okullarında görev yapan öğretmenlerin mesleğine ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 127631
  2. Yazar: ERSEL ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teacher-sufficiency, formation of teaching, Gendarmerie Schools, teaching technique course
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
85 BÖLÜM V. ÖZET, SONUÇ VE ÖNERİLER ÖZET Bu araştırmada, Jandarma Okullar Komutanlığında görev yapan öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşleriyle görev yaptıkları bölüm, rütbe, öğretmenlik formasyonu sahip olma durumu ve okulda görev yapma süresi değişkenleri arasında ilişkinin varlığı araştırılmıştır. Bu nedenle araştırma, karşılaştırmalı türden ilişkisel tarama modeli bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Jandarma Okullar Komutanlığında 2001-2002 öğretim yılında öğretim başkanlığında görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Örnekler evrenin tamamını kapsamaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen öğretmen yeterlilikleri ölçeği ile toplanmıştır. Öğretmenlerin sahip olması gereken temel yeterlikler altı temel özellikte toplam 112 maddeden oluşmuştur. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde tek yönlü varyans analizi, aritmetik ortalama, kikare testi, t testi, Scheffe çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları ve istatistiksel analizler sonucunda aşağıda belirtilen sonuçlara ulaşılmıştır. 1. Öğretmenlerin kişilik özellikleri, sınıf içi özellikler, ölçme- değerlendirme özellikleri, mesleki özellikler, çevre ile ilişkilere ait özellikler ve kendini geliştirme özelliklerini genel olarak önemli ve çok önemli gördükleri ortaya çıkmıştır. 2. Öğretmenlerin yeterliklere ilişkin görüşlerin tümünde bölüm ve okulda görev yapma süresinin etkili olduğu görülmüş, okulda 5 yıldan fazla görev yapan öğretmenler ile Yabancı Diller Bölüm Başkanlığında görevli olanların yeterliklere verdiği önemin diğer öğretmenlerden daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, öğretmenlik formasyonu sahibi personelin yeterliklere verdiği önemin de öğretim tekniği kursu görmüş personelden çok daha fazla olması dikkat çekmiştir.86
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The teachers', serving in The Gendarmerie Schools Command, opinions about teaching profession have been studied in a relational variation between their departments, ranks, having teaching formation and the period of their service in school. Therefore, comparative relational research method has been used in this study. The teachers, serving in The Gendarmerie Schools Command in the 2001-2002 school period, have formed the universe of the research. Data are collected with the scale of teacher-sufficiency improved by the researcher. It is noticed that the basic sufficiency of the teachers has totally 112 articles under 6 basic characteristics. One-way variance analysis, arithmetic mean, chi-square test, t-test and Scheffe multicomparison tests are used to analyze the data. As a result the outcomes from the findings of research and statistical analysis are below: 1. It is found that characteristics of personality, measuring and evaluation, profession, environmental relations and improving oneself have been seen important and very important by the teachers. 2. It is found that the variations of department and the service period have been important influence on the opinions of the teachers. It's also found that teachers serving at school more than 5 years and serving at Foreign Languages Department Chief are giving more importance to sufficiency and quality than the others. Besides it is noticed that importance given to sufficiency by personnel who have formation of teaching is more than the personnel educated about the teaching technique course.