Effect of downstream expansion of a long-throated flume of rectangular cross-section on flow properties
Dikdörtgen kesitli akım ölçüm yapılarında mansap genişlemesinin akım karakterleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 12795
  2. Yazar: A.MURAT HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun boğazlı kanallar, mansap genişlemesi, modüler limit, dikdörtgen enkesit, Long-throated flumes, downstream expansion, modular limit, rectangular cross section Science
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET DİKDÖRTGEN KESİTLİ AKIM ÖLÇÜM YAPILARINDA MANSAP GENİŞLEMESİNİN AKIM KARAKTERLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ HATIPOGLU, A.Murat Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Göğüs OCAK 1991, 103 Sayfa Bu çalışmada uzun boğazlı dikdörtgen kesitli akım ölçüm kanallarının mansap genişlemesinin; akımın batıklık oranına, ve diğer hidrolik nicelikleri; debi katsayısı, yaklaşım hız katsayısı, kontrol kesitin özellikleri, vb., üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bunun için beş değişik mansap geçişli model üzerinde bir seri deney yapıldı. Her deneyde, derinlik ölçüm kesitindeki suyun derinliği h1, kritik derinlik yc, kritik derinliğin yeri Lc, enerji kırıcıda hidrolik sıçramadan sonraki su derinliği y2 ve gerekli minimum enerji kırıcı uzunluğu lT, hem serbest akım hem de batık akımlar için ölçüldü. Hesaplanan debi katsayılarının, yaklaşım hız katsayılarının, kritik batıklıkoranlarının ve diğer hidrolik niceliklerin ilgili parametrelerle ilişkileri, akım ölçüm yapılarının dizaynında kullanılacak eğrileri elde etmek için araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DOWNSTREAM EXPANSION OF A LONG THROATED FLUME OF RECTANGULAR CROSS-SECTION ON FLOW PROPERTIES HATIPOGLU, A. MURAT M.S. in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mustafa Göğüs January 1991, 103 pages In this study effect of downstream expansion of a long-throated flow measurement flume of rectangular cross section on the submergence ratio of the flow and some other hydraulic quantities; discharge coefficient, approach velocity coefficient, properties of the control section, etc., were analyzed. For this reason a series of experiments were conducted with five models of different downstream transitions. In each test, the head of the flow at depth measurement section h1, the critical depth yc, the location of the critical depth L,, the head at the energy dissipator after the hydraulic jump y2 and the minimum length of therequired energy dissipator Lr were measured both for freeand modular f lowconditions. The calculated discharge coefficients, approach velocity coefficients, modular limits and illother hydraulic quantities were related with the relevant parameters to obtain sets of curves to use in the design of long-throated flumes.