Finite element analysis of structures with non-prismatic members
- Tez No: 12804
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGİN ÇITIPITIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prizmatik olmayan yapı elemanları, guseli kirişler, sonlu eleman analizi, donatının modellenmesi, rijitlik ve taşıma katsayıları, yapı analiz programı, Nonprismatic structural members, haunched beams, finite element analysis, modeling of reinforcement, stiffness and carry-over factors, structural analysis computer program
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Prîzmatİk Olmayan Elemanli Yapilarin Sonlu Eleman Yöntemi İle analizi el-mezaını, nasreddın Doktora Tezi, Inş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Çıüpıtıoğlu Ocak, 1991, 151 sayfa Prizmatik olmayan elemanlı çerçevelerin doğrusal linear elastik davranışı, izoparametik düzlem gerilme sonlu elemanları kullanılarak incelenmiş, normal betonarme ve öngerilmeli yapılara uygulanmıştır. Bu gibi yapıların bilinen yöntemlerle analizinin yanlış sonuçlar verdiği tesbit edilmiştir. Prizmatik olmayan elemanlar için literatürde verilen ankastrelik momentleri, rijitlik değerleri ve taşıma katsayıları sonlu elemanlar yöntemi ile hesaplanmış ve yapılan karşılaştırmada büyük farklar olduğu ortaya çıkanlmıştır.Hataların kaynakları ve büyüklükleri detaylı olarak incelenmiştir.Kenar nodları hareketli kuadratik ve kübik izoparametrik sonlu elemanlar için özel bir formülasyon geliştirilerek, bu elemanlardaki dönüşüm kusurları düzeltilmiştir. Öngerilmeli ve betonarme yapıların düzlem gerilme sonlu eleman analizi için kenar nodları hareketli elemanlar kullanılarak pratik ve etkili bir teknik geliştirilmiştir. Donatı çubukları ve/veya öngerme telleri, beton sonlu eleman ağından bağımsız olarak modellenmiştir. Tam veya kısmi aderans olduğu kadar herhangi bir sıyrılma modeli de kolayca çözülebilmektedir. Geçtirilmiş olan teknik sonlu elemanlar yöntemi yapı analizi yapan bir bilgisayar programında [STRAFE] kullanılmıştır. Bu program otomatik ağ üretimi ve grafik yeteneği ile desteklenmiştir. Program aderanslı ve aderansız donatı durumları için başarıyla denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Finite Element Analysis of Structures with Non-Prismatic Members EL-MEZAINL NASREDDIN Ph. D. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Çıtipıüoğlu January 1991, 151 pages The linear elastic behavior of frames with nonprismatic members has been investigated by using isoparametric plane stress finite elements. Regular, reinforced and prestressed concrete structures were considered. It has been determined that the conventional methods of analysis of such structures lead to erroneous results. Comparison of the fixed end moments, stiffness and carryover factors of nonprismatic members available in the literature with those computed by finite element analysis revealed large discrepancies. Based on an extensive study, sources and magnitudes of errors are presented. IllA special formulation for quadratic and cubic isoparametric finite elements with movable edge nodes has been developed utilizing a correction method for mapping distortion. Using these elements, a practical and powerful technique for the plane stress finite element analy sis of prestressed and reinforced concrete structures is presented. Reinforcing bars and/or prestressing tendons are modeled independent of the concrete mesh. Perfect or no bond as well as any bond slip model can easily be represented. The procedure is implemented in a computer program for STRuctural Analysis by Finite Elements [STRAFE] supported by automatic mesh generation and graphics capabilities. The program has been successfully tested for bonded as well as unbonded reinforcement.