Computer simulation of a solar-assisted heat pump system operating on standard vapor compression cycle
  1. Tez No: 12806
  2. Yazar: DENİZ IŞIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı Pompası, güneş enerjisi destekli isi pompası, matematik modeli ve benzeşimi, ısıl verimlilik hesabı, Heat pump, solar-assisted heat pump, mathematical modelling and simulation, thermal performance calculation
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET standard buhar sıkıştırma çevrimîyle çalışan güneş enerjisi destekli ısı pompası sisteminin bilgisayar benzeşimi ISIN, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Faruk ARINÇ Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Şubat 1991, 112 sayfa Bu çalışmanın amacı, güneş enerjisi yardımıyla çalışan bir ısı pompasının performansını bilgisayar programıyla, sistemi kurmadan incelemektir. Sistemin matematik modeli ve benzeşimi bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Sistemde iki çevrim vardır. Bunlardan biri antifiriz solüsyonunun dolaştığı çevrimdir. Akışkana güneşten alınan enerji transfer edilir ve enerjinin bir kısmı depolama tankında depolanır. Depolanan enerji buharlaştırıcı tarafından soğutma çevrimine aktarılır. Son olarak bu çevrimden ısıtılacak olan alana yoğuşturucu tarafından ısı transferi yapılır. Sistemin ana birimleri, toplayıcı, pompa, depolama tankına yerleştirilmiş buharlaştırıcı, kompresör, genleşme vanası ve yoğuşturucudur. Bu elemanların matematik modellemesi yapılmıştır. Bir çok yinelenen çözüm teknikleri sistem performansını inceleyebilmek için kullanılmıştır.Isı pompası sisteminin çalıştığı bütün aylar için sonuçlar alınmıştır. Bunların birbiriyle karşılaştırılması yapılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION OF A SOLAR- ASS I ST ED HEAT PUMP SYSTEM OPERATING ON STANDARD VAPOR COMPRESSION CYCLE IŞIN, Deniz M.S. in* Mechanical Eng. Supervisor: Prof. Dr. Faruk ARINÇ Co-Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY February 1991, 112 pages The aim of this study is to examine the performance of a heat pump system assisted with solar energy by a computer program without constructing it. Mathematical modelling and simulation of the system are made by using a computer program. The system has two cycles. One of them is the cycle in which the antifreeze solution flows through. The energy gained by solar radiation is transferred to this working fluid and some of this energy is stored in the storage tank. The stored energy is used by the evaporator to heat up the refrigerant which flows through the refrigerating cycle. Then the heat is transferred to the heating space by the condenser. The basic components of the system are a flat plate collector, pump, evaporator which is immersed in the storage tank, compressor, expansion valve and condenser. Mathematical modelling of these components are developed and several iterative techniques are applied for both modelling and simulation of the system performance. iiiThe results are obtained for each month in which the heat pump system is in operation. These values are compared with each other and discussed.