Numerical solution of free convection heat transfer in stratified media
- Tez No: 12807
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık Katmanlı Ortam, Doğal Taşınım, Natural Convection, Stratified Medium. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET SICAKLIK KATMANLI ORTAMLARDA LAMİNER DO?AL TAŞINIMIN SAYISAL ÇÖZÜMÜ AYKOL, Engin Ufuk Yüksek Lisans Tezi, Mak.Mûh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Rüknettin OSKAY Şubat 1991,87 Sahife Bu çalışmada, sıcaklık katmanlı ortamlardaki doğal taşınım incelenmiştir. Duvar sıcaklığı sabit kalırken, akışkan sıcaklığı dikey x-ekseni ile doğrusal olarak değişmektedir. Sınır tabakası için gerekli olan denklemler yazıldıktan sonra kısmı diferansiyel denklemlerine dönüştürülmüştür. Boyutsuz akış fonksiyonunu ve sıcaklık profilini kuvvet serileri cinsinden tarif ederek basit diferansiyel denklemler elde edilmiştir. Bu denklemler Pr = 0.7, 5.0, 10.0 için sayısal olarak Dördüncü Dereceden Runge-Kutta întegrasyon Yöntemi ve Nachtsheim-Swigert İterasyon Yöntemi ile çözülmüşlerdir. Boyutsuz sıcaklık ve hız profilleri verilmiş ve aynı zaman da Nusselt sayıları da hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SOLUTION OF FREE CONVECTION HEAT TRANSFER IN STRATIFIED MEDIA AYKOL, Engin Ufuk M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Rüknettin OSKAY February 1991,87 pages In this study, laminar natural convection in stratified media was investigated. The wall temperature was constant and the ambient temperature was varying linearly along vertical distance x. The governing equations in the boundary layer were written and transformed into dimensionless partial differential equations. Expressing the dimensionless stream function and temperature distribution into power series, sets of ordinary differential equations were obtained. The resulting equations were solved numerically using Runge-Kutta Order Four Integration and Nachtsheim- Swigert Iteration Schemes for Prandtl numbers, 0.7, 5.0 and 10.0. Similarity tables for the dimensionless temperature and velocity profiles were prepared. Influence of ambient fluid stratification on the local heat transfer coefficient Nu was also given. x