Tire ilçesinde arazi yetenek durumu ile kentleşme arasındaki ilişkiler ve bunun eğitim yönünden önemi
The relationships between land talent situation and urbanization and its importance for education
  1. Tez No: 128148
  2. Yazar: HASAN SEZER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN SEMENDEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, kentsel gelişme, yanlış arazi kullanımı, arazi yetenek durumu, çevre eğitimi ve bilinci, Land-use, urban developing, missuse of the land, land capability, environmental training
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çarpık, sağlıksız ve dengesiz kentleşme ülkemizde yaygın görülen ve olumsuz sonuçları tartışılan bir olgudur. Bu durumun ortaya çıkmasında karar vericiler, denetçiler ve halkın yeterli bilinç düzeyine ulaşmamış olması yatmaktadır. Kanunlar yetersiz olduğu gibi uygulamalarda çelişkilere sıkça rastlanmaktadır. Kentsel gelişme, kent nüfusunun ve fonksiyonlarının büyümesinde kaynaklanan gereksinimlerle ilgili kaçınılmaz bir durumdur. Ancak kentsel alanların kurulması ve gelişmesinde, sürdürülebilir kentleşme açısından yer seçimi büyük önem taşır. Yer seçiminde her türlü planlamada olduğu gibi arazi yetenek durumunun dikkate alınması gerekmektedir. Dikkate alınmaması durumunda sağlıksız ve dengesiz bir kentleşme ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkacaktır. Başlangıçta Güme dağının eteklerine kurulan Tire kenti özellikle 20 yy' nın ikinci yarısından itibaren Küçük Menderes ovasına doğru gelişmiştir. Bu çalışmada Tire kentsel alanı ve çevresinin arazi yetenek durumu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak Tire' de kentsel gelişim ve arazi yetenek durumu arasındaki ilişkiler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş, varılan sonuca göre bazı öneriler sunulmuştur. Çalışma şekil, tablo ve haritalarla desteklenmiştir. Ayrıca elde edilen sonucun ve çözüm önerilerinin eğitim ile ilişkisi de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unbalanced, unhealthy and wry urbanization is seen frequently in our country which is a fact discussed for its negativ results. It is related to decision makers and people not approach enough conscious level. As the laws aren't enough, contradictions are seen in applications too. Urban development is an unavoidable situation because of city population and functions growth. Selection of place is important about urban areas' establishment and development and continual urbanization. As in each planning, land talent situtation must be noticed when selecting a place. If not un healthy and unbalanced urbanization and problem related to it will occur. At the beginning Tire is settled down mountain Güme's skirts, and it is developed towards plain Küçük Menderes in second part of 20th century. Natural and social-economical characteristics of Tire is eveluated and Tire's urban area and surroundings' land talent situation İs eveluated coparisonablely and some suggestion are proposed related to approached results. The study is supported by figures, tables and maps. Furthermore the relationship between education and taken results' and solution suggestions are evaluated.