Denizli ili evifidlerinin (Acari, Mesostigmata, Eviphididae) sistematik ve ekolojik yönden incelenmesi
Systematic and ecological investigations on eviphid mites (Acari, Mesostigmata, Eviphididae) of Denizli province
  1. Tez No: 128230
  2. Yazar: ZEKİ İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAŞİT URHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Acari, Mesostigmata, EvipMdoidea, Eviphididae, Sistematik, Türkiye. Zeki İPEK, Acari, Mesostigmata, Eviphidoidea, Eviphididae, Systematic, Turkey. ZekiTPEK jş!«wS§!£E££
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmada Denizli ilinden toplanan Eviphidaidea üst familyasının Eviphididae familyasına ait Evifid akarları değerlendirilmiş ve bu örneklerden 4 cinse ait toplam 9 tür tespit edilmiştir. Bunlardan Scarabaspis denizliensis ye Alliphis serratus bilim dünyası için yenidir. Scarabaspis inexpectatus, Crassicheles holsaticus, Crassicheles concentricus, AMphis siculus, ABiphîs halleri, AMphis ehtraphorus, Iphidosoma rasumavae ise Türkiye faunası için yeni türlerdir. Teşhis edilen türlerin örneklerimiz üzerinden şekilleri çizilmiş, ölçümleri yapılmış, tanımlan gözden geçirilmiş ve dünyadaki yayılışları verilmiştir. Ayrıca, tespit edilen türler için teşhis anahtarları da düzenlenmiştir. Araştırma bölgesi topraklarının genel yapısı, yaygın bitkileri, sıcaklık, yağış, nem diyagramları verilmiş ve evifid türlerinin toprak ve bitki örtüsüyle olan ilişkileriyle mevsimsel dağılımları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT la this study, ît has been evaluated Eviphid mites belonging Evipbidldae family of Eviphidoidea aıpeıfemüy collected from Denizli City and described nine species belonging four genera from this material. Of these Scarabaspis demztiensis and Alliphis serratus are new to science. As for Scarabaspis inexpectatiis, Crassichdes holsaticus, Crassicheles concentricus, Attipkis siculus, AtEpMs kaUeri, Afliphis clnrophorus, Iphidosoma rasumavae are new specimens to fauna of Turkey. On the basis of drawings made from collected specimens, the descriptions and measurements of nine species have been given and their geographic distribution have been discussed. Furthermore, an identification key of the cofiected specimens has been given arranged. General structure of the soils, the most abundant plants, temperatures, precipitation, humidity diagrammed of the research area have been given and the relations of Eviphid species with sou and vegetation and seasonal changes in their frequency have been discussed.