Acıpayam-Çameli karasal neojen istifinin stratigrafisi ve mikromemeliler yönünden incelenmesi
Stratigraphical and micromammalia characteristics of terrestrial neogene sequence of Acıpayam-Çameli region
  1. Tez No: 128246
  2. Yazar: HÜSEYİN ERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneybatı Anadolu, Çameli, Neojen, Karasal, Mikromemeli, Southwestern Anatolia, Çameli, Neogene, Continental, Micromamalia
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
V ÖZET Bu çalışma Çameli Havzası Geç Miyosen - Geç Pliyosen zaman aralığında oluşan tortul dolgusunun stratigrafisini, paleontolojik yöntemlerle incelemeyi amaçlar. Çameli Havzası Geç Miyosen'de ( Hipparion cf. primigenium) açılmaya başlamıştır. Bu dönemde havza içeriside konglomera, kumtaşı, çamurtaşı, traverten ve yer yer kömür ardalanmasından oluşan bir istif çökelmiştir. Bu çökeller Çameli Formasyo'nun Derindere ve Kumafşan üyelerine aittirler.Açılma sonrası çökelen bu birimler üzerine gölsel sedimanlardan oluşan yine aynı Formasyo'nun Değne üyesi gelmektedir. Ericek lokalitesinden Derindere - Kumafşan üyesi sınırında yapılan mikromemeli çalışmaları sonucunda bulunan Pseudomeriones tchaltaensis, Mimomys occitanus, Apodemus dominans, Orientalomys similis mikromemeli türleri tanımlanmıştır. Elde edilen bu fosil verileri, gölsel ortamın havzada Orta Pliyosen'den (MN15, 3.8-3.2 My) itibaren etkin olmaya başladığım gösteriri. Bıçakçılar lokalitesinde, Değne üyesinin en üst seviyelerinde yapılan mikromemeli çalışmaları sonucunda bulunan Apodemus dominans, Mimomys pliocenicus, Micromys praeminutus mikromemeli türleri tanımlanmıştır (MN16-17, 1.8- 2.6 My). Bu bulgular doğrultusunda göl ortamının Geç Pliyosen'de sona erdiği işaret eder. Gölsel birimler üzerine akarsu ve alüvyon yelpazelerinde oluşan Kuvaterner yaşlı çökeller gelmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The purpose of this study is to investigate the stratigraphy of sediment fill in the Çameli Basin formed between Late Miocene - Late Pliocene time interval using paleontological methods. Çameli Basin began to diverge in Late Miocene. During this period, a sequence consisting of conglomerate, sandstone, mudstone, travertene and randomly coal layers are deposited These units have two members which are namely Derindere and Kumafşan in stratigraphic section. Değne member formed by lacustrine sediments lies over these units sedimented after diverging. Pseudomeriones tchaltaensis, Mimomys occitanus, Apodemus dominans, Orientalomys similis types have been identified in Ericek these Derindere - Kumafsan boundary. From the obtained fossils it is found that the lacustrine enviroment is effective in the basin until Middle Pliocene (MN15, 3.8-3.2 My.). Apodemus dominans, Mimomys pliocenucus, Micromys praeminutus types have been identified at Bıçakçılar Locality as a result of micromammalia studies made at the upper most levels of Degne member. It is concluded from these findings that the lake environ ment ended at Late Pliocene. Old Quaternary sediments formed at fluvial and alluvium fans systems take place over lacustrine units.