Yeni o-o'-dihidroksi azo boyarmaddelerin metal komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and structure analysis of new o,o'-dihydroxy azo dyes and their metal complexes
  1. Tez No: 128250
  2. Yazar: NİLGÜN KABAY ERKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Azo boyarmaddeler, metal kompleks azo boyarmaddeler, Azo dyes, Metal complexes azo dyes
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
V ÖZET Azo boyarmaddeler ve metal kompleksleri, kemoterapik ve antiseptik özellikleri yanında, bazı yiyecek maddelerinin boyanması, yiyecek tohumlarının saklanması için, redoks indikatörû olarak ve en yaygın şekilde de tekstil boyarmaddesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, l-(2'-hidroksi-5'-ter^-bütil azo benzen)-2-naftol-4-sülfonik asit, l-(2'- hidroksi-5'~nitro azo benzen)-2-naftol-4-sülfonik asit azo boyarmaddeler ve Cu, Co, Ni, Zn, Cd ve Hg(ü) geçiş metal klorür tuzlan ile komplekslerinin sentezi gerçekleştirildi. Sentezlenen boyarmaddeler ve kompleMerinin yapılan; İR, UV-VIS, DTA-TG, Job Metodu, mağnetik sûsseptibilite teknikleri ile aydınlatıldı. Ligandlann ve komplekslerin boyama özellikleri araştırıldı ve yünlü kumaşların boyanmasında yüksek yıkama ve ışık haslığı değerleriyle kullanılabilirliği belirlendi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Azo dyes and theirmetal complexes are used as antineoplastic and antiseptic agents, dyes for food stuffs, preserving seeds and grains and redox indicator. They aremost commonly used for dying textiles. In this study, l-(2'-hydroxy-5'-tert-butylazo benzene)-2-naphthol-4-sulphonic acid, 1- (2'-hydroxy-5'-nitro azo benzene)-2-naphthol-4-sulphonic acid and their Cu, Co, Ni, Zn, Cd and Hg(II) transition metal complexes were synthesized. The structures of these complexes were identified by TR, UV-VIS spectra, DTA-TG analysis, Job Method, magnetic susceptibility techniques and by using their physical properties such as the colours of calcination product and solubility. Dying properties of washing and sun light bleeching test results were studied azo dyes and metal complexes.