6-aminourasil azo boyarmaddeleri ve metal komplekslerinin sentezi ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of the spectroscopic properties of 6-aminourasil azo dyes and metal complexes
  1. Tez No: 781850
  2. Yazar: YEŞİM YANAR ATAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH EYDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Azo boyarmadde, spektroskopi, metal kompleksleri, aminourasil, aminofenoller, Azo dye, spectroscopy, metal complexes, aminouracil, aminophenols
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma yeni 6-aminourasil azo boyarmaddelerinin ve bunların metal komplekslerinin sentezlenmesi ve bazı spektral özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Tez çalışmasında 6-aminourasil'in bazı diazolanmış aminofenoller ile kenetlenme tepkimesinden karşılık gelen azo boyarmaddeleri diazo-kenetlenme yöntemine göre elde edilmiştir. Hazırlanan bu boyarmaddelerin Ni(II), Cu(II), ve Co(II) kompleksleri temel o,o-dihidroksi azo kompleksleşme yöntemi ile oluşturulmuştur. Bulgular: Azo boyarmaddelerin kimyasal yapıları FT-IR, Mikro element analizi, 1H-13C-NMR spektroskopik teknikleri ve komplekslerinin yapıları FT-IR spektroskopik tekniği kullanılarak aydınlatılmıştır. Sonuç: 6-aminourasil azo boyarmaddelerinin ve bunların metal(II) kompleksleri başarılı bir şekilde sentezlenmiş ve boyarmaddelerin absorsiyon spektrumları üzerine çözücü, sübstitüent, asit, ve baz etkileri incelenmiştir. BM1-BM4 hidrazon yapısında bulunduğu, BM1-BM4 asit ortamda tek kararlı formda bulunduğu ve bazik ortamda iyonlaşma gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to synthesize new 6-aminouracil azo dyes and their metal complexes and to determine some of their spectral properties. Material and Methods: In the thesis study, from the coupling reaction of 6-aminouracil with some diazotized aminophenols, the corresponding azo dyes were obtained according to the diazo-coupling method. The complexes Ni(II), Cu(II), and Co(II) complexes of these azo dyes prepared were formed by the basic o,o-dihydroxy azo complexation method. Results: The chemical structures of all dyes obtained were characterized using FT-IR, Micro element analysis and 1H-13C-NMR spectroscopic technices and the structures of metal complexes using FT-IR spectroscopic technic. The effects of acid, base and solvent change on the absorption spectra of the dyes were examined. Conclusion: 6-aminouracil azo dyes and their metal(II) complexes were successfully synthesized and the effects of solvent, substituent, acid and base on the absorption spectra of dyes were examined. It was concluded that BM1-BM4 is in the hydrazone structure, BM1-BM4 is in a monostable form in acidic medium and ionized in basic medium.