Isparta kenti yol ağaçlandırmaları üzerine araştırmalar
Studies on street trees planting in Isparta
  1. Tez No: 128275
  2. Yazar: VOLKAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yol, Ağaçlama, Kentsel, Road, Plantation, Urban
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ill ÖZET İSPARTA KENTİ YOL AĞAÇLANDIRMALARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Açık-yeşil alanlar içerisinde önemli bir konuma sahip olan ve kentin ön vitrini sayılabilen yol, bulvar ve refüj ağaçlamaları, estetik ve işlevsel özellikleri nedeniyle kent ortamına olan katkıları tartışılmaz bir gerçektir. Yol ağaçlamaları, ekolojik, biyolojik, estetik ve teknik bilgileri gerektiren komplike bir konudur. Yol ağaçlamalarında istenilen amaçlara ulaşılması için, planlama-tasarım-uygulama- bakım ve onarım çalışmalarının bu ilkeler ve ilgili meslek disiplinleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, kentiçi yol ağaçlamasının önemi, standartları ve tekniği ortaya konularak, bu konuda, Isparta kentinin yol ağaçlamalarının, standartlara olan uygunluğu irdelendi, yapılması gerekenler ve kullanılabilecek ağaç türleri konusunda öneriler getirildi. Bu kapsamda, 1/200 ölçeğinde örnek teşkil edebilecek bir yol ağaçlama tasarım projesi gerçekleştirildi Sonuç olarak, Isparta kentiçi yol ağaçlamalarının, planlama ve tasarım ölçeğinde yapılmaması, yanlış tür seçimi, ağaç türlerinin dendrolojik özelliklerine bakılmaması, mekan, ağaç ve çevre ilişkilerinin dikkate alınmaması, ağaç aralıklarının uygun olmaması, ağaçların dikildiği toprak yüzeyinin yetersiz olması, bakım ve onarım çalışmalarının yetersizliği gibi nedenlerle“Yol Ağaçlandırma Standartlarına”, özellikle estetik ve işlevsel yönden uygun olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT STUDIES ON STREET TREES PLANTING IN İSPARTA The road, boulevard and refuge plantations in open green places of İsparta city is accepted as a showcase of the city and having an important place as to their aesthetical and factional duties upon environment life is an inevitable neatly. It is complex study entailed technical, aesthetical, biological and ecological knowledge. In order to attain the main purpose, it is necessary to carry out the plantations activities in the frame of the principles and knowledge of planning, design, maintain, tending and relative professional disciplines. In this study, it is tried to find out the appropriate techniques and standards, and explain the importance of road plantations of the city having this point of view, the suitability the road plantations to standards has been investigated. Suggestion related to topics connecting the necessary activities to be carried out and tree species to be used have been recommended. In this context, a road design to be able to form an example of scale of 1/200 has been prepared. Finally the factors such as inadequate tending and maintains, unsuitable soil surface and spacings, not taking the relationships between the characteristics of tree species, space and environment conditions into account, mistaking in selection of species, facility in planning and designing scale which one creating unsuitable circumstances how stand point of road plantations standards, have been determined.