Laboratuvar tipi bir fırının belirli doluluk oranlarına göre sıcaklık zaman ilişkilerinin araştırılması
Investigation of relationship between the temperature and time in respect to the fullness rate of a laboratory-type furnace
- Tez No: 128281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel fırın, ısıl işlem, ısıtma hızı, çelik malzeme, doluluk oranı, Industrial furnace, Heat treatment, Heating speed, Steel material, The ratio of fullness
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada metalik malzemelerin ısıl işleminde kullanılan laboratuar tipi bir fırının ısınma yükü ve ısınma hızı değerlerinin bilgisayar ortamına alınma işlemi ve bu değerlerin grafiksel gösterimleri gerçekleştirilmiştir. Fırında oluşan sıcaklık, belirli zaman aralıklarında bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Fırındaki sıcaklık sensöründen (termokupl) alınan sıcaklık bilgisi elektronik devreler aracılığı ile yükseltilerek bilgisayarın anlayabileceği dijital bilgiye dönüştürülmüş, Turbo Pascal 7.0 programlama dilinde yazılmış program ile de bilgi portlardan alınarak dosyaya kaydedilmiştir. Yine aynı program aracılığı ile veriler grafiksel gösterime çevrilmiştir. Fırın boş haldeyken ve kullanılan hacminin 1/4 ve 1/8 oranında demir esaslı malzemeyle değişik formlarda yüklenmiş, zamanla fırın sıcaklığının değişimi gözlenerek sıcaklık bilgileri elde edilmiştir. Boş halde ısınma hızı, 1/4 ve 1/8 oranda yüklenmiş duruma göre daha yüksektir. Malzemenin formundaki değişiklik ise ısınma hızını etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, heating up load and speed values of a labaratuor-like furnace which is used in the heat treatment of metallic metarials have been realised in a computer environment, and the graphics of these values have been shown. Temperature occuring in the furnace has been examined periodically in the computer environment. The temperature knowledge taken from the thermocouple in the furnace has been transformed to a digital knowledge that could be recognized by the computer, increasing it via the electronic circuits, and it has been taken from the information ports and stored in a file by a program written in the Turbo Pascal Version 7.0 language. Datum have been obtained by observing the change in the temperature of the furnace both when it has been empty and when 1/4 or 1/8 of the volume of the used part of it has been loaded with the iron assenced material in various forms. The heating up speed when it is empty is more than the one when it is loaded in the ratio of 1/4 and 1/8. Alteration in the form of the material has not affected the heating up speed.