Isparta-Darıdere havzasının tanıtımı ve sorunlarına ilişkin çözüm önerileri
Defination of Isparta-Darıdere watershed area and proposals so the solution of its problems
  1. Tez No: 128337
  2. Yazar: İHSAN GÜLPUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dandere Watershed, Erosion
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
HI ÖZET Bu çalışmada İsparta Darıdere havzasının özellikleri ve havzanın önemli sorunları ile sorunlara ilişkin çözüm önerileri birlikte araştırılmıştır. Darıdere havzası 2898,5 ha alana sahip, genellikle dik eğimli dağlardan oluşan (maksimum yükseklik 2082 m ile Çalbalı tepesi), genel eğimi ortalama % 59,7, bakısı ise kuzeybatı ve güneydoğu olan bir havzadır. İçinde Danderesi ve bu dereyi besleyen 4 yan dere bulunmaktadır. Akdeniz iklimine sahip olan bu havzada yıllık sıcaklık ortalaması 12,1 °C, yıllık ortalama yağış ise 613,6 mm'dir. Alanının % 64'ünün yükseltisi 1200 m'nin üstünde olan bu havzada ortalama en = 2,88 km, uzama oranı = 0,62, biçim faktörü = 0,29, drenaj yoğunluğu = 1,07 bulunmuştur. Havzaya düşen yağışların erozyon yaratma riski“şiddetli”derecededir. Yedi merkezil 14 dağınık haneyi içinde barındıran havzada en önemli sorun erozyon, bitki örtüsünün zayıf olması ve yanlış arazi kullanımıdır. Havzanın halen yarıya yakın bir kısmının bitki örtüsü bakımından çok zayıf olduğu, havzada karaçam ve Toros sediri ağaçlandırmalarının uygun olacağı düşünülmektedir. Erozyonla mücadele çalışmalarında halkın refah düzeyinin de gözönüne alınması gerekmektedir ANAHTAR KELİMELER: Darıdere Havzası, Erozyon
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, characteristics of Isparta-Dandere watershed area and its important problems have been investigated, with proposals to the solution. Dandere watershed covers a 2898.5 ha area and consists of steep mountains (max. elevation is 2082 m at Çalbalı hill) with mean inclination of 59.7% and northwest and southeast exposures. In this watershed, there are four secondary brooks which are connected to the main stream of Dandere. The watershed has Mediterranean climate with mean annual temperature of 12.1 °C and mean annual rainfall of 613.6 mm. Sixty four percent of the area has elevations over 1200 m, and other characteristics of the watershed are as follows: mean width = 2.88 km, rate extent = 0.62, form factor = 0.29, drainage density = 1.07. The risk of erosion due to rainfall in the watershed is classified as“extreme”. This watershed contains 7 central and 4 scattered households, and it's most important problem is erosion, along with exploitation of vegetation and misuse of land. Since half of the watershed area has a poor vegetation cover, Anatolian Black pine and Taurus cedar plantations are being considered to control erosion. During erosion control studies, socio-economic circumstances must also be considered.