Kahvaltılık ve sıvı margarinlerin bazı kimyasal özelliklerinin saptanması
Researches on the some chemical properties of table margarines and liquid margarines in Turkey
  1. Tez No: 128462
  2. Yazar: AYÇA ÇENGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Margarin, Kahvaltılık margarin, Sıvı margarin, Margarine, Table margarine, Liquid margarine
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma ülkemizde üretilen kahvaltılık ve sıvı margarinlerin fiziksel ve kimyasal bileşimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kahvaltılık ve sıvı margarin örneklerinde, fiziksel olarak kayma noktası, kırılma indisi ; kimyasal olarak su oranı, yağ oranı, tuz oranı, serbest yağ asitleri miktarı, peroksit sayısı, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı, sabunlaşmayan maddeler oranı saptanmıştır. Bulgular istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Kahvaltılık margarin örneklerinde fiziksel analizler sonucunda : kayma noktası :32.5-36°C, kırılma indisi : 1.4585-1.4610 ; kimyasal analizler sonucunda : su oranı : 13.83-15.20%, yağ oranı : 84.15-86.77%, tuz oranı: 0.11-0.34%, serbest yağ asitleri miktarı : 0.22-0.45%, peroksit sayısı : 0.39-5.18, iyot sayısı : 45-62, sabunlaşma sayısı : 175-192, sabunlaşmayan maddeler oranı : 0.21-0.74% olarak bulunmuştur. Sıvı margarin örneklerinde fiziksel analizler sonucunda : kırılma indisi: 1.4645-1.4650 ; kimyasal analizler sonucunda ; su oranı : 15.15-16.02%, yağ oranı : 83.18-84.55%, tuz oranı : 0.15-0.32%, serbest yağ asitleri miktarı : 0.06-0.72, peroksit sayısı : 1.18-2.06, iyot sayısı : 75-79, sabunlaşma sayısı : 170-1 75, sabunlaşmayan maddeler oranı : 0.50-0.64% olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This researches was made in order to determine the some physical and chemical content of margarines and liquid margarines in Turkey. Margarines and liquid margarines samples as physical ; melting point, refractive index, as chemical; moisture value, oil value, salt value, acid value( FFA), peroxide value, iodine value, saponification number, unsaponifiables matter were examined and the statistical analysis of the samples were determined. The variations in the physical and chemical properties of the margarines used in the present study were found as follows: melting point : 32.5-36 °C, refractive index: 1.4585-1.4610, moisture: 13.83-15.20%, oil content: 84.15-86.77%, salt value: 0.11-0.34%, acid value(FFA): 0.22-0.45, peroxide value: 0.39-5.18, iodine value: 45-62, saponification number : 175-1 92, unsaponifiables matter :0.21-0.74%. The variations in the physical and chemical properties of the liquid margarines used in the present study were found as follows: refractive index: 1.4645-1.4650, moisture : 15.15-16.02%, oil content: 83.18-84.55%, salt value :0. 15-0.32%, acid value(FFA): 0.06-0.72%, peroxide value: 1.18-2.06, iodine value: 75-79, saponification number: 170-175, unsaponifiables matter: 0.50- 0.64%.