Beta parçacıklarının enerji spektrumlarının vavilov dağılımı ile incelenmesi
Investigation of energy distribution of beta particles from vavilov distributions
- Tez No: 128466
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: fi~ parçacıkları, enerji kaybı dağınıklığı, enerji spektrumu, kütle zayıflama katsayısı, Vavilov dağılımı, /T particles, energy loss straggling, energy spectrum, mass - attenuation coefficient, Vavilov distribution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Al ve Cu tabakaları geçen 77 - 204 'im P~ parçacıklarının enerji dağılımları ve enerji kaybı dağılımları Fermi Teorisi ile Vavilov Dağılımı kullanılarak hesaplanmıştır. P~ parçacıklarının iç ve dış bremsstrahlung ışıma kayıpları gözönüne alınmamıştır. 77 - 204,ün tabakaları geçen p~ parçacıklarının elde edilen enerji spektrumları deneysel spektrumlarla uyuşmaktadır. /T parçacıklarının Al ve Cu için kütle zayıflama katsayıları, tabaka kalınlığına bağlı geçme katsayılarının yan logaritmik çiziminin eğimi olarak elde edilmiştir. J3~ parçacıklarının elde edilen kütle zayıflama katsayıları deneysel değerlerle iyi uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION of ENERGY DISTRIBUTIONS of fi~ PARTICLES from VAVILOV DISTRIBUTION The energy distributions and the energy loss distributions of 77 - 204 J3~ particles transmitted trough Al and Cu layers have been calculated using Fermi theory and Vavilov distribution. The radiative energy losses due to internal and external bremsstrahlung of fi~ particles are ignored. The obtained energy spectra of 77 - 204 J3~ particles transmitted through layers are in agreement with the experimental spectra. The mass - attenuation coefficients of /?“”particles for Al and Cu have been obtained to be the slope of semi - log plot of transmission coefficients against the foil thicknesses. The obtained mass - attenuation coefficients of p~ particles are good agreement with the experimental values.