Tokat Kelkit Vadisi'nde (Erbaa-Niksar yöresi) prodüktif amaçlı kızılçam ağaçlandırmalarının gelişimleri
Growth of productive purposeful plantation red pine on Tokat Kelkit Valley (Erbaa-Niksar)
  1. Tez No: 128534
  2. Yazar: MESUT TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Red Pine, Kelkit, Plantation, Climate, Parent material
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemizin yedinci beş yıllık kalkınma planına (1993-1999) göre 1999 yılında 33.130.000 metreküp endüstriyel ve yakacak odun hammaddesine ihtiyacı vardır. Kızılcam, hızlı gelişen bir tür olması ve geniş yayılışı nedeniyle ülkemizde bu açığı kapatacak bir ağaç türü olup bu nedenle ağaçlandırmalarda ilk sıralarda yer almaktadır. Bu çalışma Kelkit vadisindeki (Erbaa-Niksar) endüstriyel amaçlı Kızılcam plantasyonlarının gelişme durumlarının araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Burada belirtilmesi gereken önemli nokta çalışmanın daha önce değişik tarihlerde tesis edilmiş kızılcam plantasyonlarında uygulanmış olmasıdır. Diğer taraftan deneme sahalarına ait kızılcam orijinleri tespit edilemediği için orijin çalışmalarına yer verilememiştir.Araştırma sahasındaki kalker, kiltaşı, andezit anamateryalleri üzerinde toplam 51 adet deneme alanı alınmıştır. Plantasyon inÖZET (devam ediyor) çalışmaları 1965 ve 1996 yıllan arasında tamamlanmıştır. Her deneme alanında (100 metrekare) 12-25 ağaç üzerinde yaş, boy ve çap ölçümleri yapılmış daha önceden hazırlanmış olan toprak profilleri incelenmiştir. Diğer taraftan en yakın meteoroloji istasyonlarından alınmış değerlere göre, ekolojik şartlardan biri olan iklim faktörü (sıcaklık, yağış, nem) araştırılmıştır. Toplanan veriler Erkan (1996) ve Alemdağ (1962) tarafından hazırlanan Kızılcam Hasılat Tablolarındaki yaş, çap ve boy ilişkisi ile karşılaştırılmıştır. Toplanan verilerden aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir : 1-Aynı yükseltideki yörelerde bulunan deneme sahalarında kızılcamda gelişmeyi daha fazla yıllık yağış ve nemin etkilediği anlaşılmaktadır. 2-Deneme alanlarında değişik anakaya türleri ile kızılcamın gelişmesi arasında belirgin bir fark görülmemiştir. Ancak iyi ayrışma gösteren anamateryaller üzerindeki artım daha fazladır. 3-Prodüktif amaç doğal yetişme muhiti dışında çok özenle belirlenmeli, asıl amaç odun veya lif yonga üretimi olmalıdır. Anahtar Sözcükler : Kızılcam, Kelkit, Ağaçlandırma, İklim, Anakaya Bilim Kodu : 502.01.02 iv
Özet (Çeviri)
According to the seventh development plan of five years in our country. There was in need of 33.130.000 raw materials of industrial and firewood. Since Red Pine is a fast growing kind of trees, it will supply our necesity. So Red Pine comes the first at plantation. This work was carried out to be researched of the productive purposeful plantation's growth care of the Pinus brutia on Kelkit Valley (Erbaa-Niksar) It is necessary to explain here that the work was applied in the Red Pine plantation, which had been designed in different dates before. On the other hand, since the origins of the Red Pine couldn't be determined. Inquiries of the origin were taken into consideration. It was selected 51 experimental fields on the limestone, schist and andesit bedrock types in the research area. The plantation activities were completed between 1965 -1996. It was taken the measure of the age, height andABSTRACT (continued) diameter of 12- 25 trees on each one of the experimental fields, precede dig a soil profiles were researched. On the other band, the climate factor that is one of the ecological conditions (temperature, rain, humidity) researched according to taken from nearest meteorology stations. Collected data were compared to the relation of the age, heigt and diameter in the products schedules of the Red Pine which prepared Erkan (1996) and Alemdağ (1962). The following results were obtained from collected data; 1 - Experimental fields at the same altitues showed that red pine growth was effected by most annual rainfall and humidity. 2 - There is no certain difference between red pine growth and different bedrock types on the experimental sites. The growth is more on the parent materials, which show a good decomposition. 3 - Productive purpose must detemined very carefully outside of natural environment. The main purpose must be wood and chipping production.