Bir döküm fabrikasında proseslerin uyarlanması
The Synchronization of the processes in a foundry
  1. Tez No: 128569
  2. Yazar: ERHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULVİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dökümde proses uyarlaması, dökümde proses tekniği, döküm proses çevrimleri, dökümhane, döküm. vı, Process synchronization in metal casting, process techniques in metal casting, process cycles in foundry, foundry, metal casting. vu
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek kapasitede üretim yapan büyük döküm fabrikalarında tüm işlemler yüksek bir mekanizasyon oram ile gerçekleştirilir. Üretimde mekanizasyon oranının yüksek olması üretim birimlerinin birbiriyle uyum halinde çalışarak tüm işlemlerin aynı anda yapılmasını gerektirir. Bu durumda üretimi meydana getiren ana işlem kademeleri yani prosesler arasında zaman ve malzeme bakımından bir uyarlamanın (senkronizasyon) yapılması zorunlu bale gelir. Bu tip bir işletmede siparişlerin zamanında teslim edilebilmesinin yanında verimli bir üretimin gerçekleştirilebilmesi için kapasite kullanım oranlan maksimumda tutulmalıdır. Bunun sağlanabilmesi de temel proses çevrimlerinin birbirine uyarlanması ile olur. Proseslerin uyarlanması, döküm fabrikalarında verimli ve rasyonel çalışabilmenin temel koşuludur. Bu çalışmada önce döküm fabrikalarındaki genel prosesler tanıtılmış ve bu proseslerin uyarlanması ile ilgili ilkeler teorik olarak ele alınmıştır. Daha sonra halen çalışmakta olan büyük bir döküm fabrikasından alman verilerle, proseslerin uyarlanması konusuna gerçek şartlarda uygulama örnekleri verilmiştir. İşyerindeki çalışma şartlan ve donanım kapasiteleri dahilinde üretime dayalı veriler kullanılarak proseslerin uyarlanmasıyla ilgili alternatif çözümler aranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In large foundries that have high capacity production, all processes are done with high mechanization rate. The high rate mechanization in production needs all process to be done at the same time by the working of production units in unison with each other. In that respect, the synchronization according to time and material becomes a must to be done between the process steps, which make the production. In this kind of foundry, besides the delivering the orders on time, to provide efficient production, the rates of usage capacity must be kept in maximum. Providing all these can also be done by synchronizing main process cycles to each other. Synchronization of the processes is the main condition of working in a productive and rational way in foundries. In this study, firstly, general processes in foundries were described and the principles related to synchronization of the processes were considered theoretically. Later on, by the data taken from a large foundry, which is still in process, the example for the synchronization of processes on real conditions were given. Moreover, alternative solutions on the same topic were investigated by using information about the working conditions and equipment capacities.