Stereo yapay açıklıklı radar görüntülerinden otomatik sayısal yükseklik modeli üretilmesi ve doğruluğunun araştırılması
Digital elevation model production from stereo radar images with automatic correlation and investigation of the accuracy
  1. Tez No: 128574
  2. Yazar: OSMAN ATİLA AKABALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal yükseklik modeli, radar, yapay açıklıktı radar, otomatik korelasyon. vı, Digital elevation model, synthetic aperture radar, automatic correlation. vu
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Radar sistemleri optik sistemlere göre sahip olduktan bazı üstün yetenekleri ile oldukça geniş uygulama alanı bulmuşlardır. Bu uygulama alanlarından birisi de radar görüntülerinden faydalanarak sayısal yükseklik modeli (SYM) üretimidir. Radar görüntülerinden farklı yöntemlerle SYM üretilebilir. Bunlar klinometri, stereoskopi, interferometri ve polarimetri olarak adlandırılabilir. Bu tez çalışmasında stereoskopik radar görüntüleri kullanılarak otomatik korelasyonla üretilen SYM'lerin doğruluk araştırması yapılmıştır. SYM üretimi esnasında PCI EASIZPACE görüntü işleme yazılımı ve stereo RADARSAT görüntüleri kullanılmıştır. Oluşturulan SYM, aynı bölgeye ait 1 / 25.000 ölçekli topoğrafik haritalardan üretilen SYM ile karşılaştırılarak sonuçlar sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar, özellikle yüksek rölyefe sahip engebeli arazilerde büyük yükseklik hataları oluştuğunu göstermiştir. Bu hatalar radar sistemlerinin algılama geometrisinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışma, beş bölüme ayrılmıştır: İlk bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde, radar sistemlerinin özellikleri, algılama prensipleri ve uygulama alanları anlatılmıştır. Radar sistemleriyle farklı tekniklerle SYM üretilebilmesine rağmen burada stereoskopik yöntemle SYM üretilmesi nedeniyle bu yöntem ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, elde edilen sonuç ürünün SYM olması nedeniyle, SYM lerin elde edilme ve gösterim yöntemleri, SYM doğruluğu ve doğruluğu etkileyen faktörler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, İzmit Körfezine ait bir RADARSAT stereo görüntü çifti kullanılarak SYM üretimi ve üretilen SYM'nin doğruluk araştırması yapılmıştır. Beşinci bölümde, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radar systems have very wide range of application areas through the advantages that they have if compared with the optical systems. One of these application areas is digital elevation model (DEM) production using radar images. DEMs can be produced from radar images with different methods. These are named as clinometry, stereoscopy, interferrometry and polarimetry. With this study, the accuracy of DEMs produced from stereo radar images with automatic correlation was investigated. In this production, PCI EASIZPACE image processing software and stereo RADARSAT images were used. The produced DEM was compared with the DEM produced from 1 / 25.000 scale topographical maps and the results were presented. It was find out that especially at the high relief areas, great elevation errors occurred. These errors are the natural results of the viewing geometry of radar systems. This study is divided into five chapters: First chapter is introductory. In the second chapter, specifications of radar systems, sensing principles and application areas were presented. In fact, it is possible to produce DEM by different methods, in this study, radar stereoscopy were used, so this method is investigated in detail. In the third chapter, the DEM production and presentation methods, the DEM accuracy and factors affecting the accuracy were mentioned. In the fourth chapter, the DEM production and the investigation of accuracy were done by using RADARSAT stereo image pair covering İzmit Bay. In the fifth chapter, conclusions and proposals were presented.