Bir elastik kirişin hareketli bir kütle etkisi altındaki davranışının incelenmesi
The Analysis of a finite elastic beam that is traversed by a moving mass
- Tez No: 128586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hareketli kütle, elastik kiriş, sonlu yerdeğiştirme, Hamilton prensibi. IV, Moving mass, elastic beam, finite displacement, Hamilton's principle &**»
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Bu çalışmada hareketli bir kütle etkisi altındaki sonlu elastik bir kirişin yatay ve düşey yöndeki hareketleri incelenmiştir. Kirişin yönetici hareket denklemleri için Hamilton prensibi kullanılmış ve iki lineer olamayan girişimli diferansiyel denklem elde edilmiştir. Diferansiyel denklemlerin girişimli çıkmasının nedeni, yatay yöndeki sürtünme kuvvetinin de, diğer bir deyişle eksenel kuvvetin de dikkate alınmış olmasıdır. Bilindiği gibi bir kiriş üzerinde hareketli bir kuvvet alındığında bu etki ortaya çıkmamaktadır. Lineer halde, moment ile eğrilik arasındaki bağıntıda düşey yer değiştirmeler küçük kabul edildiğinden bunların türevlerinin karesi de l'in yanında ihmal edilmekteydi. Bu çalışmada kirişin düşey yöndeki sonlu yer değiştirmeleri dikkate alındığından ortaya lineer olmayan bir denklem takımı çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu denklem takımının çözümü güç olduğundan lineer olmayan terimler ihmal edilerek sonlu farklar yöntemi yardımıyla lineer hal için çözüm yapılmıştır. Çözüm sonunda hareketli kütlenin kiriş üzerinde bulunduğu çeşitli konumlar için düşey yer değiştirmeler ve kayıcı mesnette ortaya çıkan yatay yer değiştirmeler grafikler yardımı ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study deals with vertical and horizontal motions of a finite elastic beam that is traversed by a moving mass. Hamilton's principle is used to describe, equations of motions for an elastic beam and two non-linear couple differential equations are obtained. The horizontal friction force between moving mass and elastic beam is taken into consideration; as a result of this, equations are couple. As we know that, in previous researches, when we consider the moving force on an elastic beam this effect couldn't be happened. In a linear situation, in the relation between the moment and curvature, we consider that the vertical displacements are small enough. Hence, the squares of their derivations are also neglected, because they are very small. In this study, non-linear couple equations are caused by vertical finite displacements. Because the solutions of this equations are very difficult, non-linear terms are neglected and for a linear situation, finite difference method is used. In the end of the solution, for various locations of a moving mass on the beam, the vertical and the horizontal displacements are shown by graphics.