Pasternak zeminine oturan sonlu bir kirişin tekil harmonik yük etkisi altındaki davranışının incelenmesi
The Analysis of response of a finite beam resting on a tensionless pasternak foundation under the effect of a harmonic concentrated load
- Tez No: 128587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik yük, Pasternak zemini, sonlu kiriş, sonlu farklar
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Bu çalışmada çekme almayan Pasternak zeminine oturan sonlu bir kirişin harmonik tekil yük etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Kirişin zemine tam batmadığı ve Bernoulli - Euler hipotezinin geçerli olduğu kabul edilerek, ortaya çıkan temas ve ayrılma bölgeleri için hareket denklemleri ayrı ayrı elde edilmiştir. Bu tür problemlerde ayrılma noktasının koordinatı (temas bölgesi) başlangıçta bilinmediğinden, sınır ve süreklilik koşullarının doğrusal olmasına rağmen, problem bu koordinata göre doğrusal olmamaktadır. Elde edilen denklemlerde gerekli boyutsuzlaştırmalar yapılmış ve ilgili sınır ve süreklilik koşulları kullanılarak sonlu farklar yöntemi yardımıyla problem sayısal olarak çözülmüştür. Çözüm sonunda çeşitli frekans oranları ve zemin parametreleri için ayrılma noktasının yerinin değişimi ve kiriş elastik eğrileri ile zemin yüzeyinin durumu grafikler yardımıyla verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the response of a finite beam resting on a tensionless Pasternak foundation under the effect of a harmonic concentrated load. The governing equations for the contact and the non-contact regions of the beam are obtained considering the Bernoulli-Euler hypothesis and with an assumption that the beam doesn't sink into the foundation exactly. In such problems, since the contact regions are not known in advance, the problem appears as a nonlinear one even though the boundary and contiunity conditions are linear. The governing equations are written in dimensionless form and then solved numerically with the help of finite differences method by using the related boundary and contiunity conditions. The variation of the position of the lift-off points, elastic curves of the beam and the position of the foundation surface with respect to some parameters are presented in the figures. Abstract: Harmonic load, Pasternak foundation, finite beam, finite differences VI mmmmmm mmM