Geology and petrography of the Fethiye ophiolite around Çaltıözü village, Fethiye-western taurus
- Tez No: 12859
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYLA TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Likya, ofiyolit, nap, allokton, genç-otokton. - vı, Lycian, ophiolite, nappes, allochthon, neo-autochthon
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
FETHİYE - BATI TOROSLAR ÇALTIÖZÜ KÖYÜ CİVARINDAKİ FETHİYE OFIYOLÎTÎ'NÎN JEOLOJİSİ VE PETROGRAFİSİ KADINKIZ, Gökhan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bolümü, Y- Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayla TANKUT 62 Sayfa, Aralık 1990 ÖZET Fethiye'nin güneydoğusundaki Çaltıözü köyü civarında yer alan çalışma alanı, allokton ve genç otokton birimlerden oluşur. Allokton birimler Likya napları olarak bilinir ve birbirleri üzerine bindiren tektono- stratigrafik birimlerden oluşur. Genç otokton birim allokton üzerine uyum suzlukla gelen karasal kırıntılardan oluşmuştur. Allokton birimlerin dizilimi alttan üste doğru şöyledir: En altta Mendosdağ Birimi (Üst Kretase-Paleosen-Eosen yaşlı); Dumanlıdağ Birimi (Üst Triyas-Üst Kretase yaşlı); Fethiye ofiyoliti (Üst Kretase yerleşme - v -yaşlı); Gülbahar Birimi (Üst Triyas-Alt Kretase yaşlı); ve en üstte Domuz- dağ Birimi (Üst Triyas-Alt Jura yaşlı). Mendosdağ tektonik Birimi, Babadağ ve Faralya formasyonlarını içerir. Babadağ formasyonu kalkarenit, kalsirüdit ve bol miktarda radyolarya içeren ince taneli silisli kireçtaşı ardalanmasından oluşur. Faralya formas yonu ise kireçtaşı, killi kireçtaşı, kumtaşı ve bazik volkanik kayaların ardalanmasından oluşur. Dumanlıdağ tektonik Birimi, Mandırkaya formasyonu ile temsil edilir. Bu formasyon kireçtaşı, kristalize olmuş kireçtaşı ve dolomit ardalanmasından oluşur. Fethiye ofiyolit Birimi başlıca harzburgit, az serpantinleşmiş dunit, seyrek dağılım gösteren dolerit daykları ve kromit podlarından oluşur. Gülbahar tektonik Birimi sahada Çubuktepe formasyonu ile temsil edilir. Formasyon silisli kireçtaşı ve bol miktarda radyolarya içeren kalkarenit ardalanmasından oluşur. Domuzdağ tektonik Birimini neritik kireçtaşı içeren Taşkesiği formasyonu oluşturmuştur. Genç otokton birim,“konglomera”ve“silttaşı-şeyl-çamurtaşı”üyelerilnden oluşan Pliyosen yaşlı Göçmenler formasyonu ile temsil edilir. En genç birimler, daha yaşlı birimlerin üzerine uyumsuzlukla gelen Kuva- terner alüvyon ve yamaç molozudur. Tüm bu tektonik birimler batı Torosların allokton naplarıyla deneş- tirilebilir. Allokton oluşumların sıkışma tektoniği olayları ile meydana geldiği tahmin edilir.
Özet (Çeviri)
GEOLOGY AND PETROGRAPHY OF THE FETHİYE OPHIOLITE AROUND ÇALTIÖZÜ VILLAGE, FETHIYE-WESTERN TAURUS KADINKIZ, Gökhan Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, M.Sc Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayla TANKUT 62 Pages, December 1990 ABSTRACT The study area around Çaltıözü village in the southeast of Fethiye, contains allochthonous units and neo- autochthonous units. The allochthonous units are known as Lycian nappes and comprise tectono-stratigraphi'c units which trust over ^ach other. The neo-autochthonous unit is conti nental elastics which uncomformably lite over the allochthonous units. The sequence of allochthonous units from bottom to top is as follows: The lowest Mendosdağ Unit of Upper Cretaceous to Paleocene- Eocene age; Dumanhdağ Unit of Upper Triassic to Upper Cretaceous age; Fethiye ophiolite with Upper Cretaceous emplacement age; Gülbahar - M -Unit of Upper Tri'assic to Lower Cretaceous age; and the Highest Domuzdağ Uni't of Upper Triassic to Lower Jurassilc age. The Mendosdağ tectonic Unit contains the Babadağ and the Faralya formations. The former consists alternation of calcarenite, calcirudite and fine grained cherty limestone with abundant radiolaria. The Faralya formation consists alternation of limestone, clayey limestone, sandstone and basic volcanic rocks. The Dumanhdağ tectonic Unit is represented by the Mandirkaya formation. This formation consists alternation of limestone, crystallized limestone and dolomite. The Fethiye ophiolite Unit consists of mainly harzburgite, minor serpentinized dunite, scarcely distributed dolerite dikes and chromitite pods. The Gülbahar Unit is represented in the area by Çubuktepe formation. The formation consists alternation of cherty limestone and calcarenite with abundant radiolaria. The Domuzdağ Unit contains Taşkesİği formation which consists of neritic limestone. The neo-autochonous unit is represented by Göçmenler formation of Pliocene age which is composed of“conglomerate”and“siltstone-shale- mudstone”members. The youngest units are Quaternary alluvium and talus deposits which unconformably lie over the older units. All these tectonic units are correlated with allochthonous nappes of the western Taurus. The allochthonous assemblage is suggested to be formed by compressional tectonic events.