Hetaril-substitüe ve benzoksazoller
Hetaryl-substitue benzothiazole and benzoxazole
  1. Tez No: 128591
  2. Yazar: FATMA TÜLAY TUĞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif serbest radikal çiklizasyonu, Mangan triasetat, Benzotiyazol, Benzoksazol, Metilidenanilin. vı, Oxidative free-radical cyclization, Manganese triacetate, Benzothiazole, Benzoxazole, Methylideneaniline. vn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET Oksazol ve tiyazol birimleri, makro halkalı kompleks antibiyotiklerin yapılarında yer alıyor olmaları, endüstri ve tarımdaki uygulamaları, biyolojik ve analitik özelliklerinden dolayı farmasötik amaçlı araştırmalarda kullanılmaları nedeniyle heterohalkalı bileşikler içinde önemli bir yer tutmaktadırlar. Yapılan literatür araştırmaları ışığında, bu çalışmada biyolojik aktiviteye sahip olabilecek bazı yeni benzotiyazol ve benzoksazol türevlerinin sentezlenmesi amaçlanmıştır. Benzotiyazol ve benzoksazoller genellikle karboksilik asid türevlerinden elde edilmektedirler. Her ne kadar kurşun tetraasetat, nikel peroksid, bakır klorür ve mangan triasetat gibi reaktifler kullanılarak preparatif yöntemler geliştirilmişse de, bu reaksiyonlardan aril-substitue bileşiklerin sentezlendiği; heterohalkalı grupları içerenlerin ise elementel kükürtün kullanıldığı modifîye Willgerodt-Kindler reaksiyonlarından elde edildiği kaynaklarda belirtilmiştir. Çalışma üç basamaktan oluşmaktadır. İlk basamakta, reaksiyonlarda substrat olarak kullanılacak olan heteroaromatik karboksaldehidler kinaldin, 2,6-dimetilkinolin ve 8-metilkinolinin selenyum dioksid ile yükseltgenmesinden hazırlanmıştır. Karbonil bileşiklerinin primer aminlerle olan reaksiyonu sonucunda oluşan metilidenanilinler, daha ileri reaksiyonları verebilme yetenekleri nedeniyle azot içeren heterohalkalı yapıdaki bileşiklerin sentezlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın ikinci basamağında, daha önce hazırlanmış olan karboksaldehidler sırasıyla o-aminotiyofenol ve çeşitli substitue o-aminofenollerle kondenzasyon reaksiyonlarına uğratılarak imin bileşikleri sentezlenmiştir. Son basamakta, bu azometin bileşiklerinin mangan triasetat ile gerçekleştirilen oksidatif intramoleküler halkalanması sonucunda 2-(l,3-oksazol-2-il)kinoIinler elde edilmiştir. Buna karşılık, karboksaldehidlerin o-aminotiyofenolle olan reaksiyonu sırasında, imin üzerinden bir benzotiyazolin araürününün meydana geldiği gözlenmiştir. Bu muhtemelen, dibidro bileşiğinin bir kısmının ya hazırlanma ya da safiaştınlma işlemleri sırasında hava oksijeniyle benzotiyazole yükseltgenmesinden; ve bileşiğin geri kalan kısmının da mangan triasetatla kolaylıkla 2-(l,3-benzotiyazol-2-il)kinoline okside olmasından ileri gelmektedir. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapılan ultraviyole, infrared, nükleer magnetik rezonans ve kütle spektral verilerinden yararlamlarak belirlenmiş ve karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Oxazole and thiazole units have an important part among heterocyclic compounds because of their presence in the structures of macrocyclic complex antibiotics, their applications in both industry and agriculture, and their usage in pharmaceutical researches due to their biological and analytical properties. In the light of literature researches made, the synthesis of some new benzothiazole and benzoxazole derivatives that may have biological activity is aimed in this study. Benzoxazoles and benzothiazoles are generally produced from carboxylic acid derivatives. Although some preparative methods have been developed by using reagents such as lead tetraacetate, nickel peroxide, copper chloride and manganese triacetate, it has been stated in reference sources that aryl-substituted compounds are synthesized from these reactions; and the ones that contain heterocyclic compounds are produced from modified Willgerodt-Kindler reactions in which elemental sulfur is used. The study consists of three steps. In the first step, heteroaromatic carboxaldehydes to be used as substrates in the reactions have been prepared by the oxidation of quinaldine, 2,6-dimethylquinoline and 8-methylquinoline with selenium dioxide, respectively. The methylideneanilines, which are produced by the reaction of carbonyl compounds with primary amines, have an important part in the synthesis of nitrogen-containing heterocyclic compounds due to their ability to make more advanced reactions. Therefore, in the second step of the study, beforehand-prepared carboxaldehydes were condensed with o-aminothiophenol and various substituted o-aminophenols, respectively, by which imine compounds have been synthesized. In the last step, these phenolic azomethine compounds have been reacted with manganese triacetate so as to carry out the intramolecular oxidative ring-forming reactions to produce 2-(l,3-oxazol-2-yl)quinolines. In spite of this, during the reaction of hetarylcarboxaldehydes with o-aminothiophenol, formation of a benzothiazoline intermediate by way of imine was observed. It is probable that some of the dihyro compound was subsequently oxidized to a benzothiazole, either in the process of preparation or purification by atmospheric oxygen; and the remaining part of the compound was easily oxidized to the 2-(l,3-benzothiazol-2yl)quinolines by manganese triacetate. The structures of the synthesized compounds have been determined and characterised by ultraviolet, infrared, nucleer magnetic resonance and mass spectral data.