Dinamik kırılmalarda birikimli (kümülatif) hasar metotlarının incelenmesi ve GTD model 4x4 askeri aracın aktarma elemanlarına uygulanması
Studying on cumulative damage theories in dynamic cracks and applying to the GTD 4x4 military vehicle's transmission elements
- Tez No: 128595
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ TAHRALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma, Ömür, Birikimli hasar, Tam değişken yükleme, Gerilme dizilişi £, ¦/ r, xıv rÇ-f (, Fatigue, Service-Life, Cumulative damage, Completely-Reversed loading, Stress sequence xv
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Malzemelerde oluşan yorulma hasarının incelenip önceden saptanabilmesi, yorulma kırılmalarını önleyebilmek için çok büyük önem kazanmaktadır. Malzemelerin yorulması, hasar birikimi ve ardından çevrimli yüklemeye bağlı olarak hasar oluşmasının sürecidir. 150 yıldan uzun bir süredir mühendislik çalışmaları yorulma hasarını önleyebilmek için çaba sarf etmektedir. Yorulma konusundaki en önemli konu ise çeşitli değişken gerilmelere maruz kalan malzemelerin gösterdikleri birikimli hasarlardır. Bu çalışmada, çeşitli araştırmacılar tarafindan ortaya konmuş birikimli hasar metotları sunulmuş, bunların hakkında örnekler verilmiş ve en son olarak bu metotlar çeşitli değişken gerilmeler altoda çalışan 1013. Ord. Ana. Tam. Fabrikasında üretilen GTD model 4X4 askeri aracın aktarma elemanlarına uygulanmıştır. Her metodun kendine özgü kuralları bulunduğundan herbiri farklı sonuçlar vermiştir. Çalışmadaki amaç, pratikte karşılaşılan çeşitli birikimli hasar durumlarında bulunan metotlardan hangisinin kullanılması gerektiğini saptamaktır. Ömür hesaplarında gerek duyulan Wohler diyagramlarının pratik çizim kuralları hakkında bilgi verilmiş ayrıca formüllerde kullanılan çentik, yüzey düzgünlük, boyut faktörleri, gerilmelerin uygulanma yüzdeleri ve malzemenin mukavemet özellikleri yine bu örnek gösterilen araç üzerinde çalışılmış, Y.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü'nde hazırlanan Sn. Serdar Ayaroğlu'nun yüksek lisans tezinden alınmıştır. Elde edilen ömür değerleri yorumlanarak literatürdeki birikimli hasar metotlarından hangisinin nasıl bir çalışmada kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The prediction of fatigue failure in the materials has great importance in preventing of fatigue cracks. Fatigue of materials is the process of accumulating damage and then failure due to cyclic loading. Engineering efforts over more than 150 years, aimed at preventing fatigue failure. The most important thing in fatigue topic is the cumulative damage that can be seen in the materials subjected to several variable stresses. In this study, the cumulative fatigue failure methods that are created by several researchers, are represented, examples about these methods are given and finally these methods are applied to the transmission components of“GTD model 4X4 military vehicle”that is being produced in“1013. Ord. Ana. Tam. Fabrikası”which are working under several variable stresses. Because of having special characteristics, each method gave different solutions. This study is aimed at the problem that is encountered in practice which is the choice of the method for the several different cumulative failure conditions. The Wohler Diagrams that are needed for the life estimates are plotted by the easiest ways and this ways' rules are given. Beside this, notch-surface quality-dimension factors, stresses' applying percents and the materials strength properties used in the equations are taken from another master study made in“Y.T.Ü. - F.B.E.”by Serdar Ayaroğlu which is again about this vehicle. The estimated life solutions are interpreted and it is determined which one of the known cumulative damage methods must be used for the several situations.