Ekolojik tasarım yaklaşımı açısından akıllı bina kavramının incelenmesi
Investigation of intelligent building concept in terms of ecological design approach
- Tez No: 128597
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, sürdürülebilir gelişme, ekolojik tasarım, akıllı bina, ekolojik akıllı bina m, sustainability, sustainable development, ecological design, intelligent, building, ecological intelligent building IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Araştırmanın amacı“akıllı bina”kavramındaki farklılaşmayı örnekler yardımıyla incelemektir. Akıllı bina kavramındaki bu farklılaşmayı anlatmak üzere tezin ilk bölümünde ekolojik mimarlığın bir üst başlığı olarak sürdürülebilirlik kavramı incelenmiştir. İkinci bölümde ise ekoloji, ekolojik mimarlık kavramları ve ekolojik tasarım ilkeleri anlatılmıştır. Son bölümde ise ekolojik akıllı binalar örneklerle anlatılmaya çalışılmıştır. Son yıllarda çevre sorunları konusunda oluşan kamuoyu farklı alanlarda çevreci yaklaşımları ortaya çıkartmıştır. Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir gelişme gibi kavramlar Brundtland Raporu, Agenda 21 gibi konferans ve bildirgelerle tanımlanmıştır. Doğal sistemler ve insan ilişkisi tekrar tanımlanmış ve gelecek kuşaklara da yaşanabilir bir çevre bırakma, endüstrileşme, kentleşme, mimarlık gibi alanlarda önemli bir ilke haline gelmiştir. Bu gibi düşünceler önemli mimari tasarım verileri haline gelmiştir. Doğal sistemlere olabildiğince az zarar veren mimari tasarım yaklaşımları gelişen teknoloji ile farklılaşmaya başlamıştır. Akıllı bina kavramı da ekolojik yaklaşımlarla değişmiştir. Kullanıcı ve doğal sistemlerin oluşturduğu koşullardaki değişime tepki veren binalar olarak tanımlanabilen akıllı binaların tasarımdaki amaç doğal sistemlerle bütünleşmek olmuştur. Binalar inşam merkez alan tasarım yaklaşımı yerine doğayla bütünleşmeyi ve doğal sistemin bir parçası olacak binaları tasarlamayı amaçlayan düşüncelerle şekillendirilmeye başlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this research is to examine the change in the concept of“intelligent building”. In order to account for this change, the first part of the thesis investigates the concept of sustainability as a meta topic of ecological architecture. In the second part, the concepts of ecology, ecological architecture and the principles of ecological design are discussed. The last part illustrates ecological intelligent buildings with examples. In the last years, the public vote developed around the subject of environmental problems has disclosed environmentalist approaches in various areas. Concepts such as sustainability and sustainable development have been defined with conferences and manifestoes like The Brundtland Report and Agenda 21. The relationship between natural systems and human beings has been redefined and the intention of leaving future generations a livable environment has become an important principle in areas such as industrialization, urbanization and architecture. Such thoughts have become important design inputs. Architectural design approaches that intend to minimize the damage given to natural systems have started to change with developing technology. The concept of intelligent building has likewise changed. Integration with natural systems has been the aim in the design of intelligent buildings, which can be defined as buildings reacting to the change in conditions formed by users and natural systems. Instead of an anthropocentric design approach, the buildings that will be a part of the natural environment are increasingly shaped after thoughts aiming at integration with natural systems.