Yapay zeka ve mimarlık
Artificial intelligence and architecture
  1. Tez No: 128598
  2. Yazar: GÜLŞAH KÖMÜRCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Uzman Sistemler, Enformasyon Mekanı, Akıllı Oda, Etkileşimli Tasarım Araçları vın, Artificial Intelligence, Expert Systems, Enformation Space, Intelligent Room, Interactive Design Tools IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu tezin amacı, yapay zekaya yönelik sistemlerin tasarım alanındaki araştırma konularının incelenmesidir. Yapay zeka pek çok filme de konu olduğu gibi insansı robot makinelerin yaratılması çalışmalarının temelinde yer almaktadır. İnsanın taklit edilebilmesi için öncelikle onun tüm zihinsel faaliyetlerinin tam olarak tanımlanabilmesi ve bu sistemlere aktarılması gerekmektedir. Ancak bazı araştırmacılara göre insanın tam olarak simüle edilmesi mümkün görünmemektedir. Mimarlık alanındaki yapay zeka çalışmalarının genel amaçlan insan tasarımcıyı destekleyecek, tasarım sürecini simüle edecek ve son nokta olarak tasarımcının yerini alabilecek sistemlerin yaratılabilmesidir. Tasarım sürecini simüle edebilecek bir sistemin geliştirilebilmesi için öncelikle tasarım sürecinin net olarak tanımlanabilmesi gerekmektedir. İnsan tasarımcının, tasarım eylemini gerçekleştirirken kullandığı yaratıcılık özelliği, gözlem yeteneği, bilgisini değişen koşullara göre güncelleyebilmesi gibi özelliklerinin formüle edilemeyecek özellikler olduğunu ve bu yüzden bilgisayarlara aktarılmalarının mümkün olmadığını düşünen araştırmacılara göre, yapay zeka hiçbir zaman insan tasarımcının yerini alamayacaktır. Öte yandan yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin geleneksel tasarım yöntemleri karşısındaki gelişmişliğini bir adım daha yukarıya taşıyarak, bilgisayar destekli tasarımda yeni arayüzlerin ve özel sistemlerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Bu sistemler mimari tasarım sürecinde kullanılabilecek etkileşimli modellerin ve“akıllı oda”ya da“akıllı ev”gibi mekansal modellerin geliştirilmesini sağlamıştır. Bu çalışmaların“mekansal bazda bilgi temsili”,“enformasyon mekanı”,“etkileşimli mimari yüzeyler”,“akıllı oda”,“mimari tasarımda uzman sistemler”,“dokunulabilir arayüzler”gibi prototip bazlı uygulamaları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this thesis is studying the research cases of artificial intelligence in design area. As it is the subject of many films, artificial intelligence is the origin of creating robots like human being activities. Defining the whole mental activities human and transfering all these knowledge to the computers is needed for simulating the human being. According to some researchers simulating the human beings seemed to be impossible. The general aim of the researchs of a.i. in design is supporting the human designer, simulating the design process and as a final creating systems for taking the place of human being. For simulating the design activity at first it is needed to define this activity clearly. But for some researchers it is impossible to create such systems because some features like creativity, observation and redifming the knowledge of design are activities hardly to calculate. Because of this simulating the design activity is impossible. On the other hand a.i. provided new interfaces and systems in computer aided design. These new systems are experimented with some prototype works like enformation representation in architectural space, enformation spaces, interactive architectural surfaces, intelligent room and expert systems for architectural design are some of the prototype applications of these researchs.