Dilatometre ile zemin deformasyon özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir arazi çalışması
A Site work with dilatometer to determine soil deformation properties
  1. Tez No: 128620
  2. Yazar: ELBE ZEYNEP DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dilatometre deneyi, zemin parametreleri, yerinde giriş deneyi, geoteknik mühendisliği, paslanmaz çelik bıçak. xvu, Dilatometer test, soil parameters, insitu penetration test, geotechnical engineering, stainless steel blade. xvui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
ÖZET Dilatometre (DMT) deneyi, geoteknik mühendisliğinde kullanılan zemin parametrelerinin belirlenebilmesi için Machetti (1980) tarafından geliştirilen yerinde giriş deneyidir. Bu deneyde kullanılan aygıt ve deney adımları oldukça basittir. DMT deneyi ile tekrarlanabilen ve bir zemin kesiti boyunca neredeyse sürekli veriler elde etme olanağı vardır, Bu veriler ampirik bağıntılar yardımıyla zemin türüne bağlı olarak değerlendirilebilirler. Böylece, mekanik zemin parametreleri olan drenajsız kayma mukavemeti Cn, sükunetteki yanal itki katsayısı Ko, aşın konsolidasyon oranı AKO, sınırlanmış modül M, yatay konsolidasyon katsayısı Ch ile zemin türü ve birim hacim ağırlık y yerinde belirlenebilir. DMT bıçağı paslanmaz çelikten yapılmış, bir yüzünde ince çelik membran bulunan yassı bir bıçaktır. Bıçak zemin içerisine itildikten sonra membran gaz basıncı yardımıyla genleştirilir ve A, B basınç okumaları alınır. Daha sonra gaz basıncı düşürülerek C basınç okuması alınır. Bu basınç değerleri kullanılarak Marchetti (1980)'nin tanımladığı malzeme indeksi fc, yatay gerilme indeksi Ka dilatometre modülü Ed hesaplanır ve yukarıda sıralanan zemin parametreleri İd, Kd, Ed yardımıyla belirlenir. Bu çalışma kapsamında DMT deneyi üç ayrı arazide uygulanmış olup; Marchetti (1980) tarafından önerilen ampirik bağıntılar kullanılarak hesaplanan zemin parametreleri laboratuar ve diğer arazi deneyleri ile karşılaştırılmıştır. Buna göre; DMT deneyi ile zeminin deformasyon parametreleri olan sınırlanmış modül M ve yatay konsolidasyon katsayısı Ch tahmin edilmeye çalışılmıştır. DMT deneyinin sınırlanmış modül M için iyi sonuçlar verdiği gözlenmekle birlikte, yatay konsolidasyon katsayısı Ch için yeterince güvenilir sonuçlar vermediği gözlenmiştir. Bununla birlikte; Marchetti (1997) tarafından açıklanan bazı fiziksel kanıtlara dayanarak, DMT deneyinin yatay konsolidasyon katsayısının belirlenmesinde ümit verici olduğu belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dilatometer (DMT) test is a penetration test developed by Marchetti (1980) in order to determine the soil parameters used in geotechnical engineering. The equipment and the steps used in this test are exteremly simple. With DMT test there is a possibility of obtaining continuous and repeatable data along a soil section and these data can be evaluated according to the type of soil with the help of empirical correlations. Thus, mechanical soil parameters like undrained shear strength Ö,, coefficient of lateral earth pressure Ko> over consolidation ratio OCR, drained constrained modulus M and coefficient of horizontal consolidation Ch as well as the soil type and the unit weight can be determined at site. DMT blade is a stainless steel blade and has a thin steel membrane on one of its surfaces. When it is inserted into the soil, its membrane is expanded with the aid of gas pressure, and by reducing this gas pressure the A, B and C pressure readings are obtained. Using these pressure values, the material index Id, the horizontal stress index Kd and dilatometer modulus Ed defined by Marchetti (1980), are calculated and the above mentioned soil parameters are determined by using these parameters (Marchetti,1980). In the scope of this study, DMT test was applied on three different sites and the soil parameters calculated by using the empirical correlations suggested by Marchetti (1980), were compared to labarotory and other insitu tests. Thus, with DMT test, soil deformation parameters the drained constrained modulus M and the coefficient of horizontal consolidation Ch were evaluated. It has been observed mat while it is giving good results for the drained constrained modulus M, the DMT test results were not in good agreement with the coefficient of horizontal consolidation Ch. While this is the case, looking at some physical evidences supplied by Marchetti (1997), it has been stated that the DMT test looks promising in determining the coefficient of horizontal consolidation as well.