Taşıt titreşimleri ve kontrolü
Vehicle vibration and control
  1. Tez No: 128629
  2. Yazar: GÖKHAN VELİ ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıt, titreşim, analiz, modelleme, kontrol. xıı, Vehicle, vibration, analyse, modeling, control. Xlll
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Taşıtlarda meydana gelen titreşimler sürüş konforunu etkilemekte, aynı zamanda aracın ömrünü kısaltmakta ve taşıtın kontrolünü de zorlaştırmaktadır. Bu nedenle araçta meydana gelecek titreşimler izole edilmelidir. Bu çalışmada, sürüş konforunun en İyi durumda olabilmesi için iki, dört ve beş serbestlik dereceli sistemlerin titreşim analizleri, bir bilgisayar programı olan Simulink yardımıyla yapılmıştır. Bu incelemede, yol pürüzlülüğü basamak fonksiyon olarak tanımlanmış ve her bir taşıt modeli için hareket denklemleri Lagrange metodu kullanılarak oluşturulmuştur. Problemin çözümüne girmeden önce, giriş bölümünde taşıt süspansiyonları ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bunlar; titreşim tekniği, günümüzde araçlarda kullanılan taşıt süspansiyon sistemleri (pasif, yan-aktif, aktif), süspansiyon sistemlerinde kullanılan yay ve amortisörlerle ilgili bilgilerdir. Daha sonraki bölümlerde Simulink ve otomatik kontrol sistemleri incelenmiştir. Son bölümde ise iki, dört ve beş serbestlik dereceli taşıt modeline P, PI, PD ve PID kontrol yöntemleri uygulanarak, zaman ve frekans cevaplan incelenmiştir. Ayrıca, kontrol yöntemleri karşılaştırılarak hangisinin performansının daha iyi olduğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vehicle vibration have an effect on ride comfort and at the same time they reduce vehicle life and also affect the vehicle control. Therefore; the vehicle body should be isolated from the vibrations. In this study, the vibration analyses of two, four and five degree of freedom vehicle models are performed by using a computer program named Simulink to obtain high level of ride comfort. In this procedure, road roughness is taken into account as a step function. Then differantial equations for each at vehicle model are obtained by Lagrange method. Information that may give some general ideas regarding the suspensions of the vehicles is given in the introductory section of the thesis, before the problem is solved. These are the technique of the vibrations; the vehicle suspension systems that are used in the carriages of our day (passive, semi-active, active) spring and shock absorbers used in the suspension systems. Then we give information about Simulink and automatic control systems. In the last section, P, PI, PD and PID control methods have been applied to vehicle models they had two, four and five degree of freedoms and the results were examined. In addition, the results of the control methods were studied wich has the best performance has been decided.